Wonen

5 x kleurrijk en gemakkelijk in de tuin

09 juli 2019 12:43 Aangepast: 09 juli 2019 13:43
Beeld © Pixabay

Ben je op zoek naar mooie buitenplanten die je tuin opfleuren, maar heb je geen groene vingers of simpelweg geen tijd voor veel onderhoud? Dan zit je met deze vijf makkelijke en kleurrijke buitenplanten wel goed!

Eerder zette Eigen Huis & Tuin al deze 9 kamerplanten die onmogelijk dood kunnen gaan op een rijtje. Maar ook voor buiten zijn er gelukkig aardig wat planten die heel makkelijk in onderhoud zijn. Vijf favorieten op een rijtje.

1. Petunia’s

De Petunia is een éénjarige zomerbloeier, die lang bloeit (van mei tot de vorst) en in de meest uiteenlopende kleuren voorkomt: citroengeel, limoengroen, knalroze, donkerpaars en zelfs in de kleuren en patronen van een sterrenhemel. Ze doen het goed in hangmanden, kuipen, muurzakken en de volle grond. Ze zijn makkelijk te onderhouden, maar zorg er wel voor dat de grond altijd vochtig blijft. Op zonnige dagen betekent dit dus dat je ze dagelijks water moet geven. Let wel op dat het water aan de onderkant weg kan lopen, anders kunnen de wortels rotten. Ze staan graag in de volle zon, op een beschut plekje uit de wind.

Tip: knip uitgebloeide bloemen af, zodat de plant zijn energie kan steken in het maken van nieuwe bloemen. Is de plant helemaal uitgebloeid? Wiek de plan dan kort en bloemen zullen opnieuw terugkomen!

2. Geraniums

Er worden dan wel altijd grapjes gemaakt over geraniums, maar dat is hartstikke onterecht. Ze zijn namelijk erg mooi, ze hebben de meest prachtige kleuren én ze zijn supersterk. Ze kunnen namelijk goed tegen hitte, zelfs wanneer ze maar weinig water krijgen. Dit komt omdat ze in staat zijn om voldoende water op te slaan in hun stengels en dikwandige bladeren, zodat ze korte droge periodes kunnen overleven. Zelfs tijdens een hittegolf. 

3. Vetkruid (Sedum)

Vetkruid is een geslacht uit de vetplantenfamilie, en bestaat uit wel vier- tot vijfhonderd soorten; van lage bodembedekkers tot middelgrote planten, meestal in rood- en geeltinten. Wanneer ze eenmaal geplant zijn hebben ze weinig verzorging nodig. Geef ze simpelweg water wanneer ze droog ogen en knip uitgebloeide bloemen weg zodat ze hun mooie vorm behouden. 

4. Weigela

De Weigela komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en komt in het wild dan ook niet voor in Nederland (maar is zeker wel te koop in Nederlandse tuincentra). De plant heeft ovaalvormige bladeren in de kleuren wit, roze, paars, rood en heel af en toe geel. Niet alleen wij vinden de plant prachtig om te zien, ook vlinders zijn er gek op. Dus wil je vlinders en andere insecten aantrekken in je tuin, plant dan vooral een Weigela.

De plant wordt niet hoger dan 150 cm en is daarom zeer geschikt voor kleinere tuinen. Let er wel op dat-ie niet in de volle zon komt te staan.

Goed om te weten: de plant is winterhard, maar verliest zijn blad wel in het najaar. 

5. Lampepoetser (Liatris spicata)

De Liatris spicata staat ook wel bekend als de Lampepoetser en is een opmerkelijke plant. Niet alleen de vorm is bijzonder, ook de bloeiwijze is kenmerkend. Het is een van de weinige planten die van boven naar beneden bloeit, met honderden violet-roze bloempjes op de stevige stelen. De planten doen het het best in groepjes van zes tot negen knollen en zijn geschikt voor in bedden, borders en bloembakken.

Ook leuk: het zijn perfecte snijbloemen, dus heb je er genoeg in de tuin staan: knip er dan ook een paar af voor in een mooi vaasje in huis!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore