DIY

Maak je eigen antimuggenkaars

27 juni 2019 10:06 Aangepast: 27 juni 2019 11:06
Beeld © iStock

Zit je 's avonds nog lekker lang in de tuin, ben je voortdurend druk de muggen van je af te houden. Je zit daar toch voor je ontspanning? Gelukkig blijven de beestje op afstand met een kaars met citronella, en het staat nog leuk ook.

De anti-muggenkaars wordt ook wel een citronellakaars genoemd. Deze kaars ruikt naar citroen en zal vervelende muggen ver van je vandaan houden.

Wat heb je nodig?

Voor de citronella kaars heb je het volgende nodig:

  • Kaarsenwas: dit kan gewone kaarsenwas, bijenwas, sojawas of kaarsvet uit een oude kaars zijn
  • Een lont
  • Citronella olie (verkrijgbaar bij (online) drogisterijen en natuur- en gezondheidswinkels)
  • Een etherische olie naar keuze (optioneel)
  • Satéprikker
  • Lijm
  • Een mooi potje, blikje of kopje om de kaars in de doen

Zo maak je het

In vier simpele stappen kun jij ook een anti-muggen citronellakaars maken:

Stap 1
Lijm het metalen stukje onderaan de lont aan de bodem het potje of blikje. Wikkel vervolgens het uiteinde van de lont een keer om de satéprikker en leg deze op je potje. Zo blijft de lont rechtop staan.

Stap 2
Smelt de was die je gaat gebruiken. Laat hiervoor een pannetje water opwarmen op het fornuis en zet hier een hittebestendige bak met de was in. Als je een oude kaars gebruikt, dan kun je deze gewoon in het water zetten.

Stap 3
Als alles gesmolten is, kun je de geur toevoegen. Voeg eerst de citronella olie toe, dit mag aardig wat zijn. Ruik zelf aan je was om de hoeveelheid te bepalen. Voeg vervolgens eventueel nog een andere olie naar keuze toe, bijvoorbeeld lavendel.

Stap 4
Giet de was in je potje of blikje. Laat het helemaal uitharden en haal vervolgens de satéprikker van de lont af. Nu is je kaars klaar voor gebruik!

Eigen Huis & Tuin / Julia van Rijn

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore