Wonen

Prima pinksterklus: de muur verven (maar dan niet wit!)

06 juni 2019 03:30
Roze of pimpelpaars? Over elke kleur moet je goed nadenken. Beeld © Eigen Huis & Tuin

Is het buiten prachtig weer, dan is de muur verven tijdens het pinksterweekend een prima idee: dan droogt het lekker snel. Miezert het, dan is het natuurlijk helemaal een goede tijdsbesteding. Grootste probleem: je wilt een kleur – maar welke dan? Help!

Fel of juist donker? Welke kleur je ook kiest, alles anders dan wit kan een behoorlijk spannende opgave. Want één ding is zeker: het geeft de ruimte een totaal ander aanzicht en je kunt het niet zomaar weer terug veranderen. Daarom kun je er maar beter goed over nadenken. Voordat je de verfkwast op de muur zet, kun je jezelf dus het best eerst deze vier vragen stellen.

1. Vind ik deze kleur over een paar jaar ook nog mooi?

Het lijkt misschien leuk om je muur de trendkleur van het moment te geven. Maar denk eerst na of je dit dan doet omdat het de trend is, of omdat je het echt mooi vindt – en blijft vinden. Neem dus geen impulsieve beslissingen: kijk naar de toekomst en blijf bij jezelf.

2. Hoe ziet de kleur eruit, juist in deze ruimte?

De licht in de ruimte kan veel doen met de kleur op de muur. Je kunt dus in de bouwmarkt een mooie kleur hebben uitgezocht, maar hij kan bij jou thuis heel anders uitpakken. Test dus eerst de kleur in je huis. Dit kun je doen door een papieren kleurtester een aantal dagen op de muur te plakken, of door alvast een klein stukje te schilderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Droominspiratie: 5 x een witte slaapkamer

3. Wat doet de kleur met de ruimte?

Een kleur op de muur kan de hele ruimte transformeren. Dit kan positief, door 'm groter of lichter te laten lijken, maar ook negatief, door het heel klein en donker te maken. Denk hier dus eerst goed over na. Dit valt niet echt te testen, maar je kunt wel vergelijkbare kleuren opzoeken op bijvoorbeeld Pinterest. Er bestaan ook handige 'visualizer'-apps voor je smartphone, waarbij je heel makkelijk kunt zien hoe een bepaalde kleur in jouw woning zou staan. 

4. Matcht de kleur bij m'n spullen?

Belangrijk is om rekening te houden met de meubels en spullen die al in de kamer staan. Houd kleurtesters naast je meubels en bekijk hoe ze bij elkaar afsteken. Het zou zonde zijn als je muur en meubels uiteindelijk een vloekend geheel vormen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`