Van onze partner Gardena

8 tips voor een duurzame tuin

16 mei 2019 10:56 Aangepast: 17 mei 2019 10:56
Beeld © iStock

Duurzaamheid in huis is populair. Maar sta je ook weleens stil bij het verduurzamen van je tuin? Dat is helemaal niet ingewikkeld en levert veel moois en gezonds op - voor jou

1. Begin een moestuin

Met het kweken van je eigen groente ben je al duurzaam bezig. Als je het zelf kweekt, hoeft de groente minder kilometers af te leggen en dat scheelt een hoop vervuilende stoffen en uitstoot. Daarnaast is eigen gekweekte groente niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je lichaam. Je weet namelijk precies waarmee je groentes wel en niet bespoten zijn, dus je krijgt geen onnodige stoffen of chemische bestrijdingsmiddelen binnen. Voor een moestuin hoef je overigens niet een grote boerderij te hebben. Zelfs op je balkon met een paar potten waar je sla, tomaatjes en komkommers kunt kweken, maak je al een verschil.

2. Composteren

Het klinkt misschien als iets waar vooral boeren wat mee hebben, maar het composteren van je GFT-afval is een hele duurzame optie. Composteren betekent eigenlijk niets anders dan afval laten rotten. Op die manier hoeft het niet vervoerd of verwerkt worden en dat scheelt een hoop energie en uitstoot. Bovendien kun je het eindproduct van de composthoop goed gebruiken als bodemverbeteraar voor de tuin. Hoe doe je het? Belangrijk is voldoende ruimte en bij een kleinere tuin kun je het beste gaan voor een houten of plastic compostvat.

Zorg qua afvalopstapeling voor variatie: iets droogs, dan iets nats, iets slaps en dan iets stevigs. Heb je veel tuinafval? Gooi dan niet in een keer alles op de hoop, maar doe het in delen. Ook is het belangrijk om te zorgen voor voldoende doorluchting. Gooi de hoop een keer in de zes weken om. Een goede plek om de composthoop te stallen is onder een boom. Hij mag namelijk niet te nat worden, maar moet ook niet te droog zijn.

3. Regenwater gebruiken voor bewatering

Al dat regenwater dat we zomaar de grond in laten verdwijnen. Zonde eigenlijk, toch? Naast dat het milieuvriendelijker is om dit water op te vangen, is het in sommige gevallen ook nog beter voor de begroeiing in je tuin. Sommige planten of bomen kunnen niet goed tegen het leidingwater. Hoe je het regenwater kunt gebruiken? Koop een regenton of andere bak en vang hier het water in op. Handig om deze bak op een plek te zetten met veel schaduw, zo krijgen algen minder kans. Vervolgens kun je gebruik maken van een pompsysteem, bijvoorbeeld deze Smart Pressure Pump Set. Je haalt er het regenwater eenvoudig mee uit de bak in de pomp en daarmee kun je de tuin en planten besproeien. Simpeler wordt het niet!

4. Kies voor inheemse plantensoorten

We weten dat we moeten kiezen voor lokaal verbouwde groente en biologisch vlees. Tegelijk kiezen we voor de tuin vaak voor plantensoorten die helemaal niet geschikt zijn voor ons gebied. Daarmee help je de natuur niet en zorg je voor meer uitstoot, omdat de planten vervoerd moeten worden. Wat je daaraan kunt doen? Kies voor inheemse plantensoorten. Op internet zijn verschillende lijsten te vinden waar je kunt zien wat goede planten zijn voor jouw woongebied.

5. Water besparen met besproeien

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, water besparen door te besproeien, maar op de juiste manier besproeien zorgt ervoor dat je water bespaart. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een besproeiingscomputer die je zo kunt programmeren dat ze op het meest efficiënte moment van de dag (vroeg in de ochtend) besproeien. Wat je ook kunt doen is gebruik maken van Micro Drip. Hierbij zorgen kleine druppelaars voor een efficiënte besproeiing, waardoor je tot 70% water kunt besparen.

6. Duurzame materialen

In huis doen we het vaak, maar in de tuin is het iets waar veel mensen (nog) niet aan denken. Het gebruik van duurzame materialen. Wat duurzame tuinmaterialen zijn? Bijvoorbeeld hagen als beschutting en het gebruik van tweedehands tegels voor de bestrating. Als je toch graag een houten schutting wil, kun je het beste gebruik maken van houtsoorten die voorzien zijn van het FSC-keurmerk. Hout met dit logo is geproduceerd volgens strenge richtlijnen met betrekking tot het milieu.

7. Verlichting

Uiteraard mag wat gezellige verlichting in de tuin niet ontbreken. Ledlampen zijn de meest milieuvriendelijke optie en kunnen ook heel goed buiten gebruikt worden, bijvoorbeeld voor een overkapping of een tuinhuisje. Nog duurzamer? Dan kun je ook gaan voor Solar verlichting. Dit is een verlichtingssysteem op zonne-energie, dus hierbij maak je alleen maar gebruik van de natuur.

8. Natuurlijk ecosysteem

Het is het beste voor de tuin als je het compleet z’n eigen gang laat gaan. Natuurlijk wil je ook wel dat het er gezellig uitziet, maar je kunt wel een paar simpele maatregelen nemen om het ecosysteem in de tuin zo natuurlijk mogelijk te laten ontpoppen. Ga voor zo min mogelijk pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen in de tuin voor een gezonde bodem. Bang dat de planten hierdoor minder goed weerbaar zijn? De natuurlijke schimmel die ontstaat zorgt er juist voor dat planten beter tegen ziektes kunnen. Toch bestrijden? Gebruik dan de natuur en geen gif. Zo kun je bij een slakkenplag vogels, egels, spitsmuizen en spinnen inzetten. Deze kun je lokken met bijvoorbeeld composthopen (zie tip 2).

Eigen Huis & Tuin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`