Wonen

Een regenklusje: plinten leggen

01 mei 2019 13:06 Aangepast: 02 mei 2019 15:15
Beeld © Eigen Huis & Tuin

Het wordt heel slecht weer dit weekend. Perfect moment om eens dat klusje op te pakken waar je al tijden tegenop ziet: de plinten leggen. En met deze tips van Thomas van Eigen Huis & Tuin maak je er echt wat moois van.

Voordat je begint met het leggen van plinten is het belangrijk dat je plinten kiest die bij jouw vloer en stijl passen. Zorg daarna dat je ruim voldoende lengte koopt aan plinten, dus voordat je plinten gaat aanschaffen, meet de ruimte op. De onderstaande tips gaan over opstaande plinten.

Lijmen maar!

Opstaande plinten kun je het beste vast lijmen in plaats van vast zetten met slagpluggen of stalennagels. Door plinten te lijmen heb je geen last van plamuurwerk en is het alleen een kwestie van 'plakken maar'. Doe wat dotjes lijm op de plinten, zet ze tegen de muur vast en werk ze af met een randje kit.

Niet vergeten: mocht je de plinten willen schilderen, doe dat dan voordat je ze monteert. Dat werkt echt stukken makkelijker.

Kopse kanten plinten wegwerken

Als je eindigt met je plint bij een deurkozijn dan kan het zijn dat je op de kopse kant kijkt. Dit ziet er helemaal niet zo mooi uit, want zo zie je een lelijke houtrand. Zaag daarom het einde van de plint in verstek (schuin naar binnen zagen) en zaag daarnaast een losse driehoek van een stuk plint. Op deze manier kijk je op de mooie buitenkant van de plinten in plaats van de onafgewerkte binnenkant. Je kunt de plint en de aparte driehoek vastzetten met twee-componentenlijm, deze universele lijm is super sterk en droogt snel.

Plinten netjes oplengen

Is je plint niet lang genoeg om de hele rand mee te bedekken? Dan heb je nog een extra stuk nodig. Dit heet ook wel de plint ‘oplengen’. Wanneer je de twee losse stukken plint kaal tegen elkaar zet krijg je een spleet en kunnen de plinten gaan wisselen. Dit betekent dat de plinten makkelijk van elkaar kunnen schuiven en scheef kunnen gaan staan. Zaag daarom één plint in verstek (schuin naar binnen zagen) en de ander in contra-verstek. Zo heb je een vergroot lijmoppervlak en zorg je ervoor dat de plinten netjes tegen elkaar aan blijven staan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore