Van onze partner Buxus Collectief

5 tips om je buxus mooi te houden

04 april 2019 16:42 Aangepast: 06 april 2019 19:03
Beeld © Getty Images

De buxus, misschien wel populairste struik van tuinminnend Nederland. Maar helaas heeft de buxus de laatste jaren veel last van 'ziektes' zoals de buxusmot. Dit beestje kan er voor zorgen dat jouw buxus kaal en geel wordt, of zelfs helemaal doodgaat. Vijf tips om dit te voorkomen en je buxus mooi groen en sterk te houden!

1. Controleer je buxus goed

Voorkomen is ook hier beter dan genezen. Check je buxus daarom regelmatig op buxusmotten. Je herkent de mot aan het witte lijfje en witte vleugels met een bruine rand. Maar waar je nog alerter op moet zijn is de buxusrups. Dat is de buxusmot voordat hij een mot wordt. De buxusrups heeft stekelachtige beharing, een zwarte kop en een felgroen met -geel lijfje. De rups is actief van eind april tot diep in de herfst, zolang de temperatuur boven de 10 graden blijft.

Een buxusrups leeft zo'n twee tot vier weken, de buxusmot vervolgens maar acht dagen. Maar zowel de rups als de mot kunnen in korte tijd veel schade én veel nieuwe eitjes aanbrengen. Hoe eerder je ze signaleert, hoe beter dus.

2. Snoei je buxus regelmatig

Om je buxus mooi vol te houden kun je deze het best zo vaak mogelijk snoeien. Zorg dat je de buxus in ieder geval eind mei en begin september snoeit. En let daarbij goed op of je spinsels tegenkomt, die ervoor zorgen dat blaadjes samenklitten. Verwijder dit soort spinsels zo snel mogelijk! Daar legt de buxusmot namelijk haar eitjes in. Knip de spinsels uit de struik en doe het tuinafval in een afgesloten zak. Vergeet niet je tuingereedschap vervolgens te desinfecteren. 

3. Voorkom kunstlicht bij je buxus

Volwassen buxusmotten komen net als veel andere insecten op lichtbronnen af. Plaats daarom zo weinig mogelijk tuinverlichting in buurt van je buxusstruik en gebruik de tuinverlichting tijdelijk niet wanneer je buxusmot vermoedt, of weet dat deze in de buurt gesignaleerd is. 

4. Plaats een buxusmotval

Plaats een buxusmotval als je een mottenplaag op wilt sporen, of al motten hebt en de schade wilt beperken. In deze motval zit een bepaald feromoon (geurstofje) waar mannelijke motten op af komen. Wanneer deze mannetjes de val eenmaal ingevlogen zijn, zitten ze gevangen en kunnen ze er niet meer uit. En zonder mannetjes kunnen de motten zich niet meer voortplanten.

5. Nodig vogels uit in je tuin

Vogels in je tuin zijn niet alleen heel gezellig, ze zijn ook nuttig voor het behoud van je buxus. Het zijn de natuurlijke beschermers van je struik doordat ze buxurupsen (en ander ongedierte) opeten. Wanneer je genoeg bomen en struiken hebt waar de vogels zich in kunnen verschuilen, helpen ze je graag om de buxusrups en -mot uit de buurt te houden!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`