Van onze partner Gardena

Wat je moet weten over de robotgrasmaaier

04 april 2019 13:49 Aangepast: 05 april 2019 15:27

Robots alleen iets voor in de toekomst? Niet als het op grasmaaien aankomt. Een robotgrasmaaier is dé oplossing voor iedereen die vooral wil genieten in de tuin en tijd over wil houden voor dingen die je echt leuk vindt om te doen. Er zijn een aantal dingen handig om te weten voordat je zo’n grasmaaier aanschaft. Wij zetten het voor je op een rijtje!

1. Eenmalige installatie

De robotmaaier rijdt tussen de lijntjes. Na aanschaf moet je deze lijnen eenmalig spannen. Heel simpel: een speciaal soort draad langs het gazon leggen, zodat de maaier weet waartussen-ie moet blijven. Speciaal handig als je een slootje naast het gazon hebt. De draad aansluiten is heel eenvoudig. Ligt het gazon er al? Dan leg je hem langs de buitenranden en na een paar weken is het vanzelf ingezakt. Ligt het er nog niet? Dan kun je hem onder het gazon leggen, zodat de draad uiteindelijk is ingegraven. Wat je ook eenmalig moet aansluiten is het laadstation; de plek waar hij is aangesloten op het stopcontact. Als de accu leeg is, gaat de maaier zelf terug en laadt-ie op. Was het programma nog niet klaar? Dan komt ‘ie na het stroom bijtanken weer terug.

2. Veiligheid

Bang dat jij of (huis)dieren gevaar lopen met zo’n robotmaaier? Niet nodig! De robotmaaiers van Gardena zijn enorm veilig. Ze maken gebruik van drie metalen mesjes aan een vliegwiel, die automatisch naar binnen klappen zodra ze iets raken. Bovendien zijn deze mesjes zover naar binnen geplaatst, dat ze nooit letsel kunnen veroorzaken.

3. Nat gras

Zeker met de Hollandse zomers is het wel zo handig als de grasmaaier ook met nat weer kan maaien. Goed nieuws: de robotmaaiers van Gardena zijn allemaal weerbestendig en kunnen dus ook nat gras in model brengen. Als er veel gras onder blijft hangen, wat nogal eens gebeurt als het nat is, kun je de onderkant gewoon met de tuinslang afspuiten. Wel zo makkelijk.

4. Minder mesten

Een groot voordeel van een robotgrasmaaier is dat-ie dagelijks of bijna dagelijks (afhankelijk van de wensen van de gebruiker) maait. Omdat er iedere keer een heel klein stukje gras wordt afgehaald, dient dit als natuurlijke voedingsbron voor het gazon. De grassnippertjes die erop terecht komen, kun je gerust laten liggen en die dienen als voedingsstof. Minder mesten dus!

5. Draadloos

De robotmaaier is vanzelfsprekend geheel draadloos. Er is één draad: de ‘thuiskomdraad’. Deze installeer je voor het eerste gebruik; het is de draad die precies door het midden van het gazon naar het oplaadstation loopt. Als de maaier ergens rondrijdt en de accu is leeg, weet-ie via het thuiskomdraad het laadstation te vinden.

6. Vrienden met de buren

De robotgrasmaaier maakt echt veel minder geluid dan een traditionele grasmaaier. De robotmaaiers van Gardena produceren 60db, dat is heel erg weinig. Je kunt hem zelfs ’s nachts laten rijden, omdat er nooit iemand zal zijn die het kan opmerken, zo stil zijn ze. 60DB of 70db lijkt een klein verschil, maar het is een heel groot verschil. Iedere 3 DB betekent namelijk een verdubbeling van het geluid. Dus het is niet 1/7e verschil, maar een paar keer verdubbeling van het geluid.

7. Superhandig

Wat ook superhandig is van de robotmaaiers van Gardena? Ze kunnen vanaf de smartphone of tablet bediend worden, mits je kiest voor een smartversie van de robotmaaiers. Je kunt dus van het maaischema afwijken als je bijvoorbeeld wil dat de kinderen ’s middags lekker op het gazon kunnen spelen.

8. Grootte

Een robotgrasmaaier is niet alleen geschikt voor reusachtige tuinen. Ook kleinere gazons van 50m2 kun je prima laten maaien met deze robot. Natuurlijk bestaan er verschillende varianten, ook voor mensen die een tuin van 1600m2 hebben. Het scheelt je gewoon heel veel tijd. Tijd die je kunt besteden om lekker in je tuin te zitten in plaats van erin te werken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore