Van onze partner Gardena

Bloembollen planten met tulpenboer Tom

28 maart 2019 09:31 Aangepast: 29 maart 2019 10:05

Met het voorjaar voor de deur en de mooie dagen die we al gehad hebben, zie je de bloembollen de grond uitschieten. Maar hoe plant je ze het beste? En hoeveel afstand, water, tijd en liefde hebben ze nodig? We vroegen het tulpenboer Tom (juist, de tuinman van Eigen Huis en Tuin).

“Als bloembollenboer kweek ik tulpen voor de bollen en niet voor de bloemen”, begint hij. “De bloemen zijn bij mij eigenlijk gewoon afval. Ik plant in het najaar de bollen op het land en in het voorjaar komen ze uit. De bollen oogsten we in de zomer, zo eind juni, en die verkopen we aan mensen met kassen die er dan weer bossen tulpen van maken.” 

Tulpen groeien het beste bij een zeeklimaat. “Het mag in de winter niet al te streng vriezen, een beetje kan wel, maar niet min 20, en in de voorjaren niet te warm worden. In een warmer gebied, stel in Gelderland, is alweer een ander klimaat dan langs de kust. Dus een gematigd klimaat is het beste”, vertelt de tulpenboer.   

Zelf doen
Wil je zelf ook bloembollen planten? Maak dan gebruik van een bloembollenplanter. Ook heeft Tom een aantal tips. 

 • Wanneer 

  “Alle voorjaarsbloeiers plant je in het najaar en de zomer- en najaarsbloeiers plant je in het voorjaar. Het lentegevoel krijg je vaak door krokussen, narcissen en tulpen; die groeien in het voorjaar en plant je in de herfst”
   

 • Omhoog of naar beneden? 

  “In principe maakt het niet uit of je de bloembollen met het kopje omhoog of naar beneden plant. Wij planten machinaal, dus ze gaan met miljoenen tegelijk de grond in en is het niet te doen om ze allemaal omhoog te planten. Voor in de tuin zou ik omhoog met het kopje wel aanraden, want dan kost het de plant minder moeite om boven de grond te komen. Op z’n kop vindt ‘ie uiteindelijk ook wel de weg naar boven, maar dan moet er een hoekje gemaakt worden en dat kan iets ten koste gaan van de groei.” 
   

 • Dicht bij elkaar?

  “Wil je een volle bos tulpen in de tuin of pot? Plant ze dan lekker dicht op elkaar. Dat maakt eigenlijk niet heel veel uit voor de groei van de bol. Qua diepte is er wel een vuistregel: je plant de bol gemiddeld drie keer zo diep als de bol zelf hoog is. Voor een tulp komt dat neer op ongeveer 15 centimeter diepte, maar een bol van een krokus is kleiner dus hoeft ook minder diep.” 
   

 • Versnel het proces

  “Je kunt iets doen om het uitkomen van bloemen te versnellen: ze voldoende lucht geven als ze uit de grond komen. Wij hebben hele grote schuren waar we de bollen opslaan, voordat we ze planten. Wij geven ze daar een temperatuurbehandeling in de cellen. Voor thuis geldt dat als je ze tijdens het bewaren minder warmte geeft, ze eerder uitkomen. Daarnaast: hoe dieper je ze plant, hoe later ze uitkomen.” 
   

 • Voorbereiden!

  “Goede vruchtbare grond is belangrijk. Spit de grond dus altijd los, voordat je de bollen erin stopt. Als je ziet dat aan de grote bol een klein bolletje is gekomen, kun je deze loshalen en ook weer apart planten. Zo breid je het uit. De bol wordt groter en daar groeien kleintjes aan, die kleintjes haal ik eraf en plant ik opnieuw, zo krijg je weer nieuwe grote bollen.” 
   

 • Geen bollen

  “Geen bollen geplant, maar wel genieten van het voorjaarse gevoel? Rijd dan gewoon naar het tuincentrum en haal alvast wat narcissen of blauwe druifjes. Die kun je gerust al in potten of bakken rondom je huis en op je terras neerzetten. Bij nachtvorst moet je ze wel even afdekken, maar die kunnen al prima naar buiten.” 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore