Ga naar de inhoud
Parels & prullen

Marthien: "Mijn vader gaf mij wel liefde, maar ik zag het niet"

Welk item in je huis zou jij echt nooit wegdoen? In deze serie van Eigen Huis & Tuin vertellen mensen over hun meest dierbare woonspullen. Deze week vertelt Marthien Houweling over een item dat hem doet denken aan zijn overleden zus die hij nooit heeft gekend. “Het overlijden van mijn zus is de rode draad in mijn leven geweest”.

Eenvoud en bloembollen

In één oogopslag zie je dat het huis van Marthien bestaat uit eenvoud. “We doen al jaren met dezelfde meubels. We hoeven niet om de zoveel jaar te veranderen van stijl of meubels. Zelfs met bloembollen! Waar de meeste mensen ze weggooien zodra ze uitgebloeid zijn, bewaar ik ze en plant ze in mijn tuin, want ze bloeien het volgende jaar gewoon weer! Dat is toch prachtig?”  

Koken

Juist door deze eenvoud betekent het huis alles voor Marthien. “Eenvoud brengt rust. Mijn huis is voor mijzelf, mijn vrouw, mijn kinderen, mijn kleinkinderen en mijn vrienden. Als ze komen dan kook ik voor ze. Dat vind ik gezellig.” Eten, een drankje met zijn vrouw, het houden en verzorgen van zijn vogels, het tuinieren: het huis van Marthien is zijn rustpunt. 

Huis en liefde

Vroeger ervoer hij minder rust. Marthien was hard voor zichzelf en kropte veel emoties op. Dat kwam omdat hij op jonge leeftijd al werd geconfronteerd met het overlijden van Martha, zijn zus waar hij naar vernoemd is, maar die hij nooit heeft gekend. “Ik heb geen schuld aan haar overlijden, maar toch voelde het alsof ik in alles werd vergeleken met haar. Ik werd erg beschermend opgevoed omdat mijn ouders misschien bang waren weer een kind te verliezen. Daardoor werd ik rebels en deed ik dingen die eigenlijk niet mochten."  

Het item dat hij nooit weg zou doen heeft hier alles mee te maken. Het bevat een hele historie rondom zijn ouders, zijn familie en zijn zus Martha. Marthien’s verleden heeft hem gevormd tot de man die hij nu is. De man voor wie zijn huis hem zo waardevol is. Juist omdat hij weet hoe belangrijk het is om liefde voor de kleine dingen te voelen en te omarmen. 

Meer mooie verhalen rondom bijzondere items horen? Bekijk hier alle video's uit deze serie.