Ga naar de inhoud
Van onze partner Van Bruggen Adviesgroep

Profiteren van de lage hypotheekrente, hoe dan?

Beeld © Foto: Van Bruggen Adviesgroep

De hypotheekrente is historisch laag. Het is iets wat we overal horen en waar we ook de voordelen van willen ondervinden. Maar wat betekent zo’n lage rente eigenlijk? En hoe kun je daar als huisbezitter van profiteren? We vroegen het Oscar Noorlag, marktkenner bij Van Bruggen Adviesgroep.

Rente vastzetten

“Natuurlijk weten we niet wat de hypotheekrente doet in de toekomst, dus moeten we kijken naar hoe we deze rente zo lang mogelijk kunnen vastzetten", begint de marktkenner van Van Bruggen Adviesgroep. “Afhankelijk van de rentevaste periode en of je wel of geen gebruik maakt van Nationale Hypotheek Garantie, betaal je voor 10 jaar vast iets onder de 2% aan rente en voor 20 jaar vast ongeveer 0.6% meer. We zien dus ook dat deze laatste variant de afgelopen jaren het meest populair is.” 
 

Oversluiten 

Als je al een hypotheek hebt en toch wil profiteren van de lage rente, kun je het beste oversluiten. Binnen dat oversluiten zijn een aantal opties, legt Noorlag uit. “Je kunt bij je huidige geldverstrekker oversluiten, maar dan moet je vaak een boete betalen. Die haal je er uiteindelijk weer uit, omdat je maandlasten naar beneden gaan. 
Daarnaast bestaat er rentemiddeling, waar wordt gekeken naar het gemiddelde van de oude en nieuwe rente met een kleine opslag. In vergelijking met oversluiten betaal je een iets hogere rente, maar je hoeft de boete niet in een keer te betalen. Uiteraard kun je ook overstappen naar een andere geldverstrekker, maar de extra kosten die hierbij komen kijken - financieel adviseur, taxateur, notaris – zijn veelal iets hoger zijn dan bij oversluiten bij je eigen geldverstrekker.” 

Rente-opslag verlagen 

Heb je een hypotheek zonder NHG? Dan kun je misschien de rente-opslag verlagen. Bij een NHG-vrije hypotheek zit in de rente een opslag, die afhankelijk is van de waarde van de woning. Noorlag: “Als de waarde van de woning verandert, bijvoorbeeld door extra aflossing en/of waardestijging, bestaat de kans dat de rente-opslag verlaagd kan worden met één of een paar tienden. Dat klinkt weinig, maar een daling van 0,2% op een hypotheek van € 250.000, betekent een jaarlijkse bruto rentebesparing € 500.”

Verhuizen 

Ook verhuizen kan in veel gevallen lucratief zijn, vertelt Noorlag. “Bij een verhuizing mag je bij bijna alle geldverstrekkers boetevrij aflossen en kun je dus naar een lagere hypotheekrente. Je ziet dan ook dat mensen nu naar een duurdere woning verhuizen, een hogere hypotheek hebben, maar qua maandlasten op ongeveer hetzelfde blijven.” 

Bestaande hypotheek

Maar er is nog een optie voor mensen die al een lopende hypotheek hebben. “Als mensen een spaarhypotheek hebben met een hoge rente, kunnen ze een extra bedrag in die spaarhypotheek storten, waardoor de maandlasten naar beneden gaan. Zo profiteer je juist van de hoge hypotheekrente die je als vergoeding op je spaarinleg krijgt”, legt Noorlag uit. 
 

Mensen die vragen hebben over een spaarhypotheek of op een andere manier informatie willen hebben over het profiteren van de lage hypotheekrente, kunnen het beste een afspraak maken met een financieel adviseur, bijvoorbeeld van Van Bruggen Adviesgroep. Die kan precies uitleggen wat in jouw geval het meest gunstig is. Vraag hier een kosteloos gesprek met een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep aan.