Van onze partner Van Bruggen Adviesgroep

Bespaar met je eigen huis: tips & tricks

19 maart 2019 11:25 Aangepast: 12 april 2019 10:36
Beeld © Foto: Van Bruggen Adviesgroep

Of je nou in een villa van een miljoen woont of in een appartement van een ton, iedereen wil geld besparen. Maar hoe pak je dat aan? Waar moet je beginnen met besparen? We vroegen het Jacco Sangers van Van Bruggen Adviesgroep.

Nieuw huis kopen 

Bij het kopen van een woning kun je bepaalde acties uitvoeren om geld te besparen, legt Sangers van Van Bruggen Adviesgroep uit. 

 • Financieel adviseur 

  “Je kunt beginnen met het besparen op je rente. Een financieel adviseur helpt je hierbij en dat kan je veel opleveren. Ga altijd voor een onafhankelijke adviseur die bij praktisch alle geldverstrekkers terecht kan, dus ook die ene geldverstrekker met de laagste rente.”    

 • Aankoopmakelaar 

  “Een aankoopmakelaar haalt de emotie uit de onderhandeling. Waar jij als koper denkt: ja, dit huis is het en ik moet het hebben, denkt een aankoopmakelaar: nou dat is leuk, maar mijn klant wil een reële prijs. Een aankoopmakelaar kost natuurlijk geld, maar probeer te kijken naar wat hij of zij je oplevert in plaats van wat diegene kost. Het is ook goed om te kijken naar hoe de makelaar de prijs bepaalt: is het een percentage van de aankoopprijs, een vast bedrag of wordt er gewerkt met een prestatiebeloning? Wanneer jij een huis gaat kopen, kies dan een makelaar die werkt op basis van prestatiebeloning. Dat levert jou het meeste op.”    

 • Notaris

  “Als je een huis koopt, heb je een notaris nodig. Hier kun je flink geld op besparen. Vraag bij je hypotheekadviseur of er een samenwerking is met een notaris. En vraag wat ze voor je doen. Je moet zeker weten dat je geen onverwachte kosten krijgt.”   

 • Zelf doen

  “Voel je je vertrouwt met een aantal zaken? Doe het dan lekker zelf. Je vraagt advies voor dingen die je niet kunt, maar als je het zelf kan, heb je dat snel verdiend.” 

Als je er al woont

Heb je een huis aangekocht of woon je al in een fijn huis? Ook dan zijn er zaken waar je op kunt letten:

 • Energiezuinige maatregelen 

  “Als je van plan bent om energiezuinige maatregelen te nemen: doe dat dan. Het is misschien nu een investering, maar levert je in de toekomst echt meer op. Je kunt bijvoorbeeld een energiescan doen om te zien waar je nog kunt besparen, maar er bestaan ook veel online initiatieven die je adviseren over wat je kunt doen om je huis energiezuiniger te maken.”   

 • Rente 

  “Pak je hypotheekmap erbij en kijk gewoon eens naar de rente die je betaalt. Kijk of het voordeel kan bieden om over te sluiten of over te stappen en laat je hierin ook adviseren. Het advies kost natuurlijk geld, maar het kan je ook echt wat opleveren. De hele essentie van oversluiten of overstappen is dat je geld bespaart; anders doe je het niet.” 

Huis verkopen 

Ga je verkopen? Natuurlijk krijg je dan geld voor de woning, maar ook in het proces naar de verkoop toe kun je besparen:

 • Verkoopmakelaar

  “Vraag twee of drie makelaars naar hun prijs én wat ze voor je doen. Ook hierbij werkt het goed als de makelaar op prestatiebeloning werkt. Hoe meer hij voor jullie huis kan krijgen, hoe meer jullie dus samen verdienen.”   

 • Oriëntatie

  “Je huis verkopen, betekent dat je ergens anders moet gaan wonen. Zorg ervoor dat je je van tevoren georiënteerd hebt. Of je nu gaat huren of kopen, weet wat je opties zijn. Kopen? Bekijk dan de tips bovenaan deze pagina.”   

 • Mooiste huis

  “Hoe levert jouw huis het meeste op? Als het in perfecte staat is. Steeds meer mensen huren voor het verkopen van hun woning een stylist in, zodat de woning in zijn mooiste staat is als er potentiële kopers komen kijken.” 

Overige bespaartips 

Dus je hebt op de grote dingen bespaard, dan is het tijd om – letterlijk – op de kleintjes te letten. Sangers heeft ook hiervoor een aantal tips. 

 • Alles-in-1

  “Het klinkt vrij voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat je voor al je verzekeringen een pakket samenstelt. Als je de verzekeringen onder brengt bij één advieskantoor of maatschappij, krijg je pakketkorting én hou je beter overzicht over de financiën.”   

 • Lange termijn

  “Verzekeren draait om dingen verzekerd hebben, waarvan je de kosten zelf niet kunt dragen. Kijk bijvoorbeeld kritisch naar een wintersportdekking, werelddekking en Europadekking. Dat lijken kleine bedragen, maar als je al die kleine bedragen bij elkaar optelt, heb je aan het eind van het jaar zomaar een paar honderd euro over.”   

 • Internetpakket

  “Zoek naar een fatsoenlijk internetpakket om geld te besparen. Geen wifi is voor veel mensen namelijk het einde van de wereld. Zoek een pakket voor tv, internet en bellen en kijk goed naar wat je wel echt en niet echt gebruikt.”   

 • Energie

  “Het wordt duurder, dat is een feit. Dus ieder jaar overstappen werkt het beste, je moet het echt hebben van de welkomstbonus.” 

Meer bespaartips? Vraag de gratis bespaargids van Van Bruggen Adviesgroep aan!  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore