6 tips

Schoonmaken kan leuker én makkelijker

13 maart 2019 15:56 Aangepast: 13 maart 2019 16:44
Beeld © GettyImages

Hou je van een schoon huis, maar heb je een hekel aan schoonmaken? Onze collega's van Eigen Huis & Tuin hebben een paar simpele manieren om je schoonmaakroutine een stuk leuker én effectiever te maken.

1. Trakteer jezelf op nieuwe schoonmaakspullen

Vergelijk het maar met de sportschool: als je een leuke nieuwe outfit of snelle nieuwe schoenen hebt, wil je die ook uitproberen. Met schoonmaken werkt het hetzelfde: je gaat ernaar uitkijken. Je hebt namelijk zin om alle nieuwe spullen te gaan gebruiken. Tip: investeer in goede spullen, want daar ga je echt baat bij hebben. Het schoonmaken gaat veel soepeler en je hebt er véél langer profijt van.

2. Hou de tijd bij

Het instellen van een stopwatch helpt je niet alleen om met een vaart de wekelijkse schoonmaak te doen, maar het kan je ook motiveren om het de volgende keer nóg sneller te doen. Uiteindelijk wordt het dus een uitdaging en krijg je steeds meer zin om je hele schoonmaakroutine in slechts een uurtje te doen.

3. Wissel van verantwoordelijkheden

In bijna ieder huishouden verdelen de partners of huisgenoten de taken. Zo zet je geliefde bijvoorbeeld iedere week de vuilnis buiten en ben jij diegene die de koelkast poetst. Probeer dit ook eens een week of een maand om te draaien. Zo verstoor je je ritme, waarmee je het schoonmaken een beetje interessant houdt. Ook begrijp je je partner waarschijnlijk beter als die weer eens zeurt over zijn of haar taken - en andersom natuurlijk!

4. Probeer eens wat hacks uit

Heb je tijdens het poetsen ergens last van of krijg je iets niet goed genoeg schoon? Ga eens op internet zoeken naar wat handige trucjes of lifehacks. Wie weet kom je de ideale oplossingen tegen om je schoonmaakroutine te versnellen of eindelijk die aangekoekte oven weer blinkend te krijgen. Wie niet waagt, wie niet wint! Zo kun je bijvoorbeeld heel makkelijk met dít fruitstuk je badkuip weer tintelfris poetsen.

5. Maak het leuk voor jezelf

Zet een leuk muziekje op, gun jezelf nadien wat lekkers of maak er samen met je partner een wedstrijdje van. Door iedere keer een nieuwe draai aan je schoonmaakroutine te geven, maak je van die vervelende klusjes een leuk en gezellig moment. Of je nu alleen of samen aan het poetsen bent, doe het met een lach en je ziet er de volgende keer sowieso een stuk minder tegenop.

6. Vaste momenten

Ben jij iemand bij wie het poetsen er vaak gewoon bij inschiet? Dan kun je het beste op vaste momenten schoonmaken. Zo maak je er meer een routine van en gaat het uiteindelijk vanzelf. Kies bijvoorbeeld de zaterdagochtend of een doordeweekse avond en probeer je de komende tijd hieraan te houden. Je zal merken dat het in no-time in je ritme gaat zitten.

Te vaak schoonmaken

Meestal krijg je te horen dat je bepaalde dingen te weinig schoonmaakt. Maar hoe verrassend het ook mag klinken, er zijn dus ook dingen in huis die je te vaak kunt schoonmaken. Lees hier om welke 7 items het gaat.

Eigen Huis & Tuin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore