Van onze partner KARWEI

Zo maak je die kinderkamer tiener-proof

10 januari 2019 12:06 Aangepast: 11 januari 2019 12:20

Is je zoon of dochter eindelijk die blauwe of roze kinderkamer ontgroeid? Tijd om de handen uit de mouwen te steken! Het moet een stoere tienerkamer worden. Maar waar moet je op letten? Vijf gouden tips om een kamer helemaal tiener-proof te maken.

1. Kies maximaal drie basiskleuren

Ga voor maximaal drie basiskleuren (waarbij zwart en wit natuurlijk niet meetellen). En probeer dan te gaan voor drie kleuren uit dezelfde kleurfamilie, bijvoorbeeld drie verschillende blauwtinten. Wil je toch meer variatie, zorg er dan voor dat het bijvoorbeeld alle drie pasteltinten of 'vergrijsde' kleuren zijn. Die gaan in principe allemaal samen. Je kunt de kleuren die je kiest terug laten komen op de wanden, in de meubels en in de accessoires. Op die manier creëer je eenheid. Tieners veranderen soms snel van smaak: het voordeel van maximaal drie basiskleuren is dat je nog veel kunt variëren als je zoon of dochter de kamer even zat is.

2. Denk aan het licht

De basiskleuren gekozen? Kijk dan hoe je het geheel wilt inrichten. Let hierbij goed op de lichtinval. Heeft de kamer een lekker licht hoekje? Dan is het slim om hier het bureau neer te zetten, zodat je tiener optimaal kan studeren. Maak het nog lichter en ruimtelijker door gebruik te maken van lichtdoorlatende gordijnen. Heeft je tiener het 's nachts juist liever weer helemaal donker op de kamer? Combineer lichte gordijnen dan met verduisterende rolgordijnen.

3. Creëer ruimte door inklapmeubelen

Een tienerkamer is vaak niet de grootste ruimte in huis. Benut de ruimte daarom goed! Dit doe je gemakkelijk met inklapmeubelen. Heeft je zoon of dochter vaak logés? Kies dan bijvoorbeeld voor een eenpersoonsbed dat je in no time kunt veranderen tot tweepersoons. Als de logé weer weg is, dan kan het bed gewoon weer worden ingeklapt tot eenpersoons. Dit creëert rust.

4. Ga voor genoeg opbergruimte

Wat ook rust creëert, is genoeg opbergruimte. Je tiener heeft een heleboel boeken en andere spullen die ergens in moeten kunnen. Je wil niet dat ze door heel de kamer slingeren. Kies daarom voor een overzichtelijke ladekast. Bij weinig ruimte kun je ook denken aan eventuele opbergruimte die nog onder het bed zit. Hier kun je gebruik van maken door middel van een opberglade.

5. Maak het af met accessoires 

Geef de tienerkamer een finishing touch met leuke accessoires. Als je de basis van het interieur redelijk rustig houdt, kun je met accessoires lekker losgaan. Hang bijvoorbeeld stijlvolle lijstjes aan de muur, of ga voor een warm hoogpolig vloerkleed. Zo krijg je een warme sfeer op de kamer.

En een ultieme tip: maak de tienerkamer niet té gezellig – dan zie je je tiener nooit meer terug!

`