Wonen

IJsvrij = vriezer blij!

27 november 2018 14:01 Aangepast: 27 november 2018 14:27
Beeld © Dev / Unsplash

Feestdagen betekent: kliekjes! Wel zo fijn als je die ook echt in je vriezer kwijt kan, en dat die dan niet strak dichtgevroren is. Gelukkig weten onze collega's van Eigen Huis & Tuin precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

IJsvorming in je vriezer ontstaat door vochtige lucht die je vriezer in komt. Dit is heel normaal en kan je ook niet 100% voorkomen, maar het is toch handig de boel af en toe te ontdooien. Want in een bevroren vriezer kan het bijvoorbeeld langer duren voordat je producten behoorlijk ingevroren zijn - en je hebt minder plek natuurlijk. 

Houd de deur goed dicht

Wanneer de deur van de vriezer niet goed sluit of wanneer je de vriezer te lang open laat staan, komt er meer vocht binnen dan nodig is. Doe daarom alleen maar de vriezer open wanneer je wat nodig hebt en controleer of de deur wel goed sluit. Hoe doe je dat? Doe de vriezerdeur dicht met een velletje papier er tussen in geklemd. Als je het velletje er heel gemakkelijk uit kan trekken, betekent dat dat de deur niet goed sluit en je het rubbertje moet vervangen.

Check ook altijd even of alle laatjes goed dicht zijn en laat kliekjes afkoelen voordat je ze in de vriezer zet! 

Je vriezer ontdooien

Ook wanneer je onze tips hierboven volgt, is nog steeds belangrijk om je vriezer elke drie maanden te ontdooien. Dan is het ijs nog gemakkelijk weg te halen en zorg je ervoor dat de ventilatie niet verstopt raakt. Met dit handige stappenplan is dit normaal tijdrovende klusje zo gepiept:

 1. Haal je vriezer leeg 
  Zorg dat er geen producten in de vriezer liggen. Je kan deze in de koelkast leggen zodat ze minder snel ontdooien, maar houd er rekening mee voordat je begint met het ontdooien van je vriezer. Eet bijvoorbeeld al zoveel mogelijk kliekjes op.
 2. Voorkom wateroverlast 
  Haal de stekker van je vriezer uit het stopcontact zodat er geen nieuw ijs gemaakt wordt. Dan gaat het ijs in je vriezer al smelten, en blijft er natuurlijk water over. Zet een emmertje voor je vriezer om dit op te vangen. Je kan ook een droge handdoek onder in je vriezer leggen om het vocht op te vangen. Vervang deze wanneer die helemaal nat is. (Weet je al waar een droge handdoek nog meer handig voor is?)
 3. Pak een emmer heet water 
  En zet deze in je vriezer met de deur dicht. Hierdoor blijft de warmte van het water in de vriezer en ontdooit het ijs sneller.
 4. Wacht een half uurtje 
  Na een half uur zou het meeste van het ijs ontdooid moeten zijn. Pak een plastic spatel om het laatste beetje ijs weg te halen. Zit er nog een dikke laag ijs? Zet dan weer een emmer met heet water in de vriezer en wacht een tijdje. Doe dit zo vaak het nodig is. En heb geduld! Gebruik geen scherpe voorwerpen om het ijs weg te bikken of bijvoorbeeld een föhn om het ijs sneller te doen smelten: dit kan je vriezer beschadigen.
 5. Maak alles goed schoon 
  Gebruik hiervoor allesreiniger met een neutrale geur zodat het eten straks niet een citrusgeurtje krijgt. Of gebruik het wondermiddeltje soda. Dit is net zo handig voor het schoonmaken van je vriezer als voor het ontstoppen van je gootsteen. Droog wel alles goed af zodat niets vastvriest. Smeer daarna een dun laagje glycerine in de vriezer. Dit laagje zorgt ervoor dat het ijs zich minder snel tegen de wanden hecht. Je kunt het gemakkelijk vinden bij de drogist.
 6. Vul je vriezer 
  Als het goed is zijn we nu iets meer dan half uurtje verder en kan je je vriezer weer vullen. Kom maar door met die kliekjes - of een flinke voorraad van je favoriete ijs natuurlijk.

Als je deze stappen elke drie maanden doet, zal je vriezer sneller ontdooien en kost het ook minder moeite. Zo bespaar je tijd, energie en dus geld!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore