Wonen

Do NOT throw away: zakjes silicagel

22 november 2018 13:26 Aangepast: 23 november 2018 11:31
Beeld © iStock

Ken je die kleine zakjes met korrels die vaak in een schoenendoos zitten? 'Throw away' staat er vaak op, maar dat advies kan je lekker negeren. Deze zogenaamde silicagel korrels kun je namelijk voor verschillende dingen in huis gebruiken.

Silicagel bestaat uit vochtabsorberende kristallen en de zakjes worden dan ook gebruikt om producten, zoals electronica, schoenen of medicijnen te beschermen tegen vocht. De fabrikant zegt dat je ze weg moet gooien, maar onze collega's van Eigen Huis & Tuin weten wel beter! Zeven redenen om ze te bewaren:

1. Houd je zilveren sieraden glanzend

Zilver kan dof worden door vocht. Leg daarom een paar silicagel zakjes in je sieradendoosje. Hierdoor blijven je pronkstukken stralen.

2. Het drogen van bloemen

Gedroogde bloemen zijn een mooie toevoeging aan je interieur. Leuk om ze in te lijsten, bijvoorbeeld!

Wist je dat je ze heel gemakkelijk goed op kunt laten drogen met silicagel? Leg de bloemen tussen de korrels in een luchtdicht bakje en binnen een paar dagen zijn ze droog!

3. Voorkom dat sportkleding gaat stinken

Kleding die na het sporten in een tas wordt gegooid, kan behoorlijk gaan stinken. Dit kun je makkelijk voorkomen door een aantal zakjes silicagel er van tevoren in te leggen. Deze nemen het vocht op, waardoor je sporttas veel frisser ruikt.

4. Waterschade aan je telefoon beperken

Oeps! Is je telefoon in het water gevallen? Leg 'm dan een paar dagen in een bakje met silicagel korrels. Hierdoor beperk je de waterschade.

5. Bewaren van tuinzaden

Een goede tip voor de tuinier: houd je tuinzaden vochtvrij door ze samen met een paar zakjes silicagel te bewaren.

6. Gereedschap roest minder snel

Gereedschap kan gaan roesten door vocht. Dus je raadt het al... juist: leg er zakjes silicagel bij!

7. Langer plezier van je scheermes

Net zoals gereedschap, kan ook een scheermesje gaan roesten. Het is natuurlijk zonde om 'm hierdoor weg te moeten gooien. Geniet daarom langer van een scherp mesje door het telkens in een bakje met de wonderkorrels te leggen.

Eigen Huis & Tuin / Lotte Wullems

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore