Wonen

Kan je huis je moe maken?

20 november 2018 10:26 Aangepast: 21 november 2018 14:42
Beeld © iStock

Lekker een tukje doen op de bank - kan het beter? Maar het is minder fijn als het moet, omdat je je gewoon niet goed uitgeslapen voelt. Dat zou zomaar eens aan je huis kunnen liggen. Gelukkig zijn deze vijf oorzaken van vermoeidheid in huis makkelijk aan te pakken.

1. Rommel

Niet de leukste bezigheid, wel belangrijk: opruimen. Rommel zorgt volgens onderzoek van Princeton University namelijk voor stress. En stress kost weer energie. In een opgeruimde kamer word je dus minder snel moe.

2. De kleur blauw

Naast rommel word je volgens onderzoek van Travelodge ook sneller moe van de kleur blauw. Deze kleur is dus ideaal voor in je slaapkamer, maar eigenlijk niet voor in je woon- of werkkamer. Hier wil je juist productief zijn.

3. De verkeerde temperatuur

In een extreem koude kamer heb je zin om lekker onder de dekens in je bed te liggen. Dit maakt dus alleen maar moe. Maar zet je verwarming ook weer niet te hoog, hier word je ook loom van. Hoe warm moet het dan zijn? Tijdens het slapen is een temperatuur tussen de 15 en 20 graden perfect, overdag mag het iets warmer zijn.

4. Geur van lavendel

Heel gezellig, zo’n geur van lavendel in huis. Maar dit maakt je helaas wel slaperig volgens psychologen van de universiteit van Wesleyan. De ideale geur voor in je slaapkamer, maar niet voor in de woonkamer.

5. Je geliefde telefoon

Dit vind je misschien niet leuk om te horen, maar ook je telefoon zorgt ervoor dat je moe bent. Net als je wil gaan slapen krijg je nog appjes binnen. Je bent nieuwsgierig en wil toch even kijken wat het is. Bovendien is het blauwe licht dat uit je smartphone schijnt ook een echte slaapverstoorder. Hierdoor ben je de volgende dag moe. Een simpele tip hiervoor is om voor het slapen gewoon even je telefoon op vliegtuigstand te zetten. Geen paniek: je wekker gaat zo nog steeds af.  

Wil je meer tips voor in huis? Eigen Huis & Tuin heeft alles wat je zoekt!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`