Van onze partner KARWEI

Eenheid in je interieur

15 november 2018 14:35 Aangepast: 20 november 2018 14:38

Het liefst willen we allemaal een interieur zoals je in de woonprogramma’s en -bladen ziet. Een interieur waarin alles klopt en alles bij elkaar past. Een interieur met eenheid dus. En het mooie is: dat is gemakkelijker te bereiken dan het lijkt.

Kleur

Kleur is allesbepalend in het interieur. En daardoor is het ook een factor die bij verkeerde keuzes snel voor onrust kan zorgen. In het algemeen geldt dat je het beste voor één ‘kleurfamilie’ kunt kiezen. Dit zijn verwante kleuren die samen goed combineren. En laat deze kleurfamilie dan terugkomen op je wanden, in de gordijnen en in de meubelen en accessoires.

Wil je bijvoorbeeld een natuurlijke uitstraling in je interieur, kies dan voor een taupekleur op de muur, in combinatie met bijvoorbeeld een mosgroene bank en een houten wandmeubel. Hou je juist van fris en Scandinavisch, dan kom je uit op lichte tinten zoals wit en grijs voor de wanden, in combinatie met mintgroen of oudroze voor je meubelen en gordijnen.

Contrast

Betekent dit dat je alleen verwante kleuren mag gebruiken? Nee, want dat wordt al snel saai. Tegenover de familie van kleuren die bij elkaar passen, kan best een contrastkleur gezet worden. Die moet dan wel als goed gedoseerd accent worden gebruikt en niet de boventoon gaan voeren. Zwart kan bijvoorbeeld een mooie contrastkleur zijn in een Scandinavisch interieur, door het terug te laten komen in een zwart metalen lamp.

Materiaal

Kies voor materialen die in de basis rust creëren, denk aan hout en steen of beton. Door je houten vloer in verschillende ruimtes door te laten lopen, creëer je meteen al eenheid. Kies vervolgens voor hetzelfde type hout voor je meubels, en het effect van eenheid wordt nog eens versterkt. Let er dan wel op dat het echt hetzelfde houttype en -kleur is. Verschillende tinten hout zorgen juist weer voor onrust..

Klein gebaar, groots resultaat

Een ander slimmigheidje is accessoires terug laten komen in verschillende ruimtes. Hang bijvoorbeeld dezelfde lamp boven je eettafel als in je werkkamer. Boven de eettafel ga je voor de grootste variant, in de werkkamer voor een kleinere versie.

Of laat de stof van je gordijnen terug komen in de kussentjes op je bank. Zeker wanneer je je gordijnen op maat laat maken, kun je gemakkelijk een lapje extra bestellen. Nog een klein trucje met groots resultaat: gebruik overal hetzelfde deurbeslag en schakelmateriaal.

Kom maar door met die eenheid!

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore