Ga naar de inhoud
Van onze partner Robijn

Herinneringen maken met geur

Beeld © iStock

Een lekker geurtje, daar kan je zomaar heel gelukkig van worden. Of productief, of nostalgisch. Geuren zijn vaak onlosmakelijk verbonden met onze emoties. Geurhistorica Caro Verbeek van de Vrije Universiteit legt uit hoe dat zit.

Je zou het misschien niet meteen zeggen, maar reuk is ons meest dominante en unieke zintuig. Hoe iets voelt of er uit ziet, is nog wel in algemene termen te omschrijven. Bij een rode stoel of een koude winterdag, denken we allemaal ongeveer aan hetzelfde. Maar een geur? Dat is veel persoonlijker.

Dit komt omdat onze reukzin in directe verbinding staat met de delen van ons brein waar onze emoties en onze herinneringen worden gevormd. Daarom zijn de emoties die je voelt op het moment dat je iets voor de eerste keer ruikt voor altijd onlosmakelijk met die geur verbonden.

Geur is heel persoonlijk

Geuren kunnen dus onze emoties en onze beleving beïnvloeden, juist omdat de indruk die een geur achterlaat zo diep is.
Dus ook hoe je je thuis of op je werk voelt, kun je beïnvloeden met behulp van verschillende lekkere luchtjes. Geurhistorica Caro Verbeek legt uit: “Als je goede herinneringen hebt aan een bepaalde geur, bijvoorbeeld uit je jeugd, kan het reproduceren van die geur je productiever maken, of een huiselijker gevoel geven”, aldus Caro.

Schone was en lelietjes van dalen

Hoewel geur en de beleving daarvan dus heel persoonlijk is, zijn er wel geuren die voor veel mensen een positieve emotie oproepen. Denk bijvoorbeeld aan de geur van frisse was. “Frisse en bloemige geuren hebben al sinds mensen heugenis een positieve connotatie”, vertelt Caro. “De Romeinen legden al lavendel bij hun kleding. Dat was toen puur praktisch, want lavendel weert insecten en ander ongedierte.” Maar sindsdien is de geur van lavendel en andere bloemen dus al wel onlosmakelijk met fris wasgoed verbonden. Robijn speelt slim op deze positieve associatie in, met geurstokjes in de geur van schone was. Hiermee creëer je zonder in actie te komen tóch die frisse geur en bijbehorend fijn gevoel!

Een andere geur die, in elk geval in het westen, voor bijna iedereen prettige herinneringen oproept, is de geur van lelietjes van dalen. Opvallend genoeg komt dat niet door de bloemen zelf. Dit hebben we te danken aan Zwitsal. “De geur van dit bekende merk in babyproducten ruiken we al zo vroeg in ons leven, dat we het voor altijd met de veiligheid van thuis zullen associëren,” vertelt Caro. En ook deze geur kun je in huis halen met de geurstokjes van Robijn Home.

Juist omdat geur zo ver teruggaat en die diepe, blijvende indruk achterlaat, kun je met geur je emoties en ervaringen positief beïnvloeden. Door geuren in huis te halen die bij jou een goed gevoel opwekken, voeg je net dat beetje extra aan je interieur toe.

Meer weten over de geurstokjes van Robijn? Ga naar de website van Robijn Home.