Wonen

Mispoes! Zo houd je katten uit je tuin

06 november 2018 10:27 Aangepast: 07 november 2018 10:50
Beeld © GettyImages

Of je nou gek bent op katten of niet, die drollen en gaten die ze in je tuin achterlaten zijn altijd wat minder. Wegjagen klinkt misschien wat cru, maar je kunt er ook op een diervriendelijke manier voor zorgen dat ze voortaan gewoon met een grote boog om je tuin heen lopen.

Plaats meer planten in je tuin

Wanneer je meer planten in je tuin zet en er op deze manier voor zorgt dat de bodem volledig dichtgroeit, is er gewooonweg geen plaats meer voor de kat om de grond om te woelen, tippen onze collega's van Eigen Huis & Tuin. Kies voor bodembedekkende planten en je tuin is een stuk minder aantrekkelijk voor de buurtkatten.

Plaats planten waar katten een hekel aan hebben

Er zijn een hoop planten waar katten echt een hekel aan hebben vanwege de geur. Ze vinden het zelfs zo vies dat ze maken dat ze wegkomen. Met name van citroengeur zijn ze geen fan, dus plaats de volgende plantjes op strategische plekken in je tuin:

  • Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek)
  • Dictamnus (vuurwerkplant)
  • Aloysia triphylla (citroenverbena)

En ook bij deze planten blijven ze liever weg:

  • Ruta graveolens (wijnruit)
  • Stekelige mei- en vuurdoorn

Peper

Katten vinden peper logischerwijs ook niet prettig aan hun neus. Dus als ze het echt te bont maken kun je dit ook in je tuin strooien, op een plek waar je ze veel ziet.

Water

Het is algemeen bekend dat katten niet van water houden, dus ook hiermee kun je ze verjagen. Het is handig om een emmer water of tuinslag stand-by te hebben staan om ze nat te spetteren wanneer je ze betrapt. Misschien geen aangename methode, maar ze gaan er wel van weg. Of ze hun lesje vervolgens leren voor de volgende keer, dat verschilt echter weer per kat…

Citroenschillen

Daar is ‘ie weer: de citroen! Heb je wat citroen over uit de keuken? Leg dan wat schillen tussen je planten.

Koffiedik

Gooi je koffiedik niet meteen bij het afval na het zetten van je koffie, maar strooi het in je tuin. Het stinkende goedje gaat namelijk aan de vacht en pootjes van de kat kleven. Als ze zich vervolgens schoon gaan likken vinden ze dit vreselijk. Als ze een beetje een goed geheugen hebben zullen ze vervolgens niet meer terugkeren naar jouw tuin.

Strooi cacaodoppen

Cacaodoppen heb je misschien niet standaard in de kast liggen, maar toch heeft het zeker wel zin om het in huis te halen. Katten vinden deze doppen namelijk niet prettig ruiken, én ze vinden het ook niet fijn om op te lopen.

Overigens voorkomen cacaodoppen ook nog eens twee andere irritante en vervelende zaken in de tuin. Wat dat is lees je hier.   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`