Wonen

Boenen met citroenen

02 november 2018 11:31 Aangepast: 02 november 2018 13:30
Beeld © iStock

Een scheutje citroensap maakt zowat ieder gerecht lekkerder. Maar wist je dat het ook een onverwacht wondermiddel is bij het schoonmaken? In no time worden de smerigste spullen schoon én ruikt je huis ook nog eens heerlijke fris.

Je kan natuurlijk allerlei dure schoonmaakmiddelen in huis halen, maar je huis poetsen kan ook op een natuurlijke manier: met een beetje baking soda, een pot groene zeep en natuurazijn kom je al een heel eind. En de lekkerst ruikende poetshulp haal je volgens onze collega's van Eigen Huis & Tuin gewoon van de fruitschaal: pak eens een paar citroenen voor deze lastige klusjes:  

1. Koelkast

Hangt er een naar luchtje in jouw koelkast, maar heb je geen zin om de hele koelkast te boenen? Pak dan een kommetje en knijp hier een halve citroen in uit. Zet dit kommetje in de koelkast en na een weekje is de nare geur weg.

2. Magnetron

Je kunt in een handomdraai je magnetron weer schoonmaken met alleen een beetje citroen. Doe wat citroensap met water in een plantenspuit. Spray de binnenkant van de magnetron ermee in. Zet de magnetron even aan en neem de binnenkant daarna af met een spons. Voilà, de magnetron is weer schoon.

3. Rasp

Wanneer je kaas hebt geraspt is het vaak een hele kunst om al die restjes kaas er weer uit te krijgen. Haal daarom een halve citroen over de rasp aan de binnen- en buitenkant. Even afspoelen en schoon is je rasp.

4. Waterkoker

Heb je kalk in je waterkoker? Mix het sap van een citroen met twee koppen water en zet de waterkoker aan. Even de waterkoker goed afspoelen en het kalk is verdwenen. En heb je een theepot met allemaal van die zwarte aanslag? Haal een half citroentje erover, houd de pot onder de kraan, en hij is weer stralend schoon.

5. Glimmen

Citroen zorgt er ook voor dat jouw kraan weer prachtig gaat glimmen. Wrijf met een citroen over de kraan, droog het met een doekje en de kraan glimt weer. Je spiegels en ramen kun je ook gemakkelijk streepvrij krijgen met citroen. Doe wat citroensap in een plantenspuit gemengd met water en ga te werk met een droog microvezeldoekje. Weg strepen! 

6. Toilet

Ook je wc kun je poetsen met citroen. Meng een half kopje baking soda met een kopje citroensap en gebruik dit als toiletreiniger. Je kunt het sap ook mengen met wat zout. Voordeel: je wc gaat er ook nog eens heerlijk fris van ruiken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`