Van onze partner KARWEI

4 x een fijne werkplek thuis

12 oktober 2018 08:45 Aangepast: 12 oktober 2018 15:21
Beeld © KARWEI

Een fijne thuiswerkplek wordt steeds belangrijker. Voor zelfstandigen die elke dag thuiswerken, voor mensen die dat af een toe een dagje doen of gewoon om de administratie aan bij te houden. Hier moet je op letten bij het inrichten van een lekkere werkplek.

1. Een goed bureau is het halve werk

Je werkplek valt of staat bij een goed bureau. De hoogte moet juist zijn voor jouw lengte (de bureaustoel trouwens ook) en het tafelblad moet groot genoeg zijn om comfortabel je werk aan te kunnen doen. Het liefst biedt het blad ook nog wat ruimte om spullen op te bergen én om een kop koffie neer te kunnen zetten zonder bij elke beweging bang te zijn dat je ‘m omstoot… Door een bureau op schragen te maken, ben je zowel qua hoogte als qua grootte van het blad flexibel. Zo maak je je bureau dus helemaal perfect op maat en het staat nog leuk ook!  

2. Kies de juiste kleur

Een werkplek moet energie geven, maar niet onrustig maken. Het kiezen van de juiste kleur is bij een ruimte met zo’n specifieke functie extra belangrijk. Blauw werkt bijvoorbeeld rustgevend en komt daardoor een goede concentratie ten goede. Heb je een creatief beroep en ben je dus altijd op zoek naar nieuwe, goede ideeën? Dan zou groen wel eens de juiste kleur voor jouw werkplek kunnen zijn, dit zou het creatief denken namelijk sterk bevorderen. Felle kleuren als rood en oranje zijn een minder goed idee. In een ruimte met veel rood is de kans groot dat je hart sneller gaat kloppen, wat een onrustig en opgejaagd gevoel oplevert. Niet echt de bedoeling tijdens je werk…  

3. Zorg voor voldoende opbergmogelijkheden

Een opgeruimd en geordend bureau helpt onbewust om je hoofd en gedachten ook op orde te houden. Voldoende opbergmogelijkheden voor losse paperclips en pennen zijn dus een must in je werkkamer. Dit kan een kast of ladeblok zijn, maar met mooie opbergdozen of -manden kom je ook een heel eind. Belangrijk is dat je een -voor jezelf- logische indeling maakt en dingen een vaste plek geeft. Eindig je werkdag altijd met 2 minuten opruimen, fijn als ‘mentale afsluiter’ en je zult jezelf de volgende werkdag dankbaar zijn. Quick win: zet een prullenmand onder of naast je bureau, dan gooi je overbodige spullen meteen weg in plaats van ze te lang rond te laten slingeren.

4. Geen losse papieren meer

Ondanks dat het 2018 is, kan ‘echt’ papier af en toe nog best prettig zijn. Maar het kan ook heel veel onrust en chaos op je werkplek veroorzaken. Door losse papieren een vaste plek te geven (zie tip 3!) voorkom je rommel én vind je belangrijke papieren sneller terug.  Maak bijvoorbeeld zelf een memobord van MDF of een grafisch prikbord en hang dit boven je bureau. Leuk om te maken, mooi om naar te kijken en je hoeft nooit meer stapels papier door te spitten.  

Ga voor nog meer werkplek-inspiratie naar de website van KARWEI  

Eigen Huis &Tuin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore