Briefgeheim

'Door jou dacht ik jarenlang dat er iets mis met mij was'

01 november 2019 10:10 Aangepast: 01 november 2019 13:20
Foto ter illustratie Beeld © iStock

In deze wekelijkse rubriek schrijven lezers een brief aan iemand die een belangrijke rol in hun leven heeft gespeeld, positief of negatief. Dit keer Stephanie* (21). Ze schrijft een brief aan haar buurjongen, met wie ze ooit heel close was. Tot hij seksuele toespelingen begon te maken.

Beste Rick*,

We hebben elkaar al een tijd niet meer gesproken. We zijn nog steeds buren, maar daar houdt het eigenlijk wel bij op. We zijn uit elkaar gegroeid. Althans, dat is wat onze ouders denken. Misschien jij ook wel. Maar dat is niet de enige reden waarom we elkaar niet meer zien.

Mijn moeder noemde ons altijd 'Jip en Janneke'. We groeiden samen op en speelden vaak met elkaar, zaten hele middagen te gamen. Toen we 12 waren, veranderde je. Ik weet niet meer precies hoe alles ging, maar ik herinner me nog wel goed dat je soms midden in een spel met je penis begon te spelen. Ik werd daar ongemakkelijk van, maar jij zei dat het normaal was.

'Als een van je beste vrienden je gaat behandelen als een stuk vlees, kunnen andere mannen toch niet veel beter zijn?'

Tegen de tijd dat we 13 waren, hadden we allebei een iPod waarmee we met elkaar konden chatten, maar ook dit werd vrij snel naar. Je ging rare dingen zeggen, vragen om foto's van mij in mijn ondergoed. Ik wist niet wat ik hiermee aan moest en stuurde vaak foto's van Hunkemöllerreclames of juist oude mannen terug. Dat irriteerde je. Je videobelde me om vervolgens alleen je penis te laten zien. Ik weet nog dat we op Oudjaarsavond een keer naar een deels verscholen speeltuin liepen om vuurwerk af te steken, en jij op een gegeven moment met een erectie op de wipwap ging zitten.

Jij was me blijkbaar gaan zien als een 'vrouw' in plaats van een vriendin. Ik zag het als een waarschuwing. Want zeg nu zelf, als een van je beste vrienden, iemand met wie je nota bene bent opgegroeid, je ineens gaat behandelen als een stuk vlees, dan kunnen andere mannen toch niet veel beter zijn? En jij was nog niet eens een man, je was een ielige tienerjongen. Mannen willen alleen maar seks, de rest is maar een façade. Het was goed dat ik dat op die leeftijd al wist: ik kon zo niet meer voor vergelijkbare nare verrassingen komen te staan.

Zo deed het me niets toen volwassen mannen mij later vergelijkbare berichten stuurden via anonieme chatapps. Zelfs dat mijn leeftijd 'sexy' was – ik was 16 – kwam niet door mijn mentale pantser heen.

'Als ik probeerde op te zoeken wat mijn probleem was, kwam ik terecht op fora met mensen die verkracht of misbruikt waren'

Toen ontmoette ik Joran*. Ik kon het heel goed met hem vinden, tot hij ineens een grap maakte over naaktheid. Achteraf gezien was het heel duidelijk een grap, maar ik nam zijn opmerking volledig serieus. Ik kon alleen maar denken: niet hij ook. Voor het eerst in al die tijd was ik overstuur over hoe het tussen ons is gegaan, Rick.

Joran en ik kregen een relatie. Op seksueel gebied heb ik altijd problemen gehad en ik raakte in paniek als we intiem werden. Ik noch seksuologen of psychologen – waar ik tweeënhalf jaar naartoe ben gegaan – wisten hier echt raad mee. Ik heb ze verteld wat er met jou was voorgevallen, maar daar leken ze niet zoveel betekenis aan te hechten.

Het voelt vaak alsof het niet eens echt gebeurd is, want het was absurd en gênant, en ik ben niemand tegengekomen die het herkent. Als ik probeerde op te zoeken wat mijn probleem was, kwam ik terecht op fora met mensen die verkracht of misbruikt waren. Ik hoorde niet in dat rijtje thuis. Uiteindelijk had ik toch weinig te zeuren, buiten seks om ging alles prima met me.

'Het stemmetje in mijn hoofd zegt dat seks smerig is en je eraan overgeven niet meer is dan 'mannen laten winnen''

Toch heb ik jarenlang nagedacht over wat er mis met me is. Ik geloof dat ik een soort blokkade heb opgebouwd. Toen het uitging met Joran een paar maanden terug, zei een cynisch stemmetje in mijn hoofd: hij wilde je toch alleen voor je lichaam. Ik heb het meteen weggewuifd, maar het stemmetje is er vaker. Ze zegt me niemand te vertrouwen, dat seks smerig is en je eraan overgeven niet meer is dan 'de mannen laten winnen.' Het klinkt misschien dramatisch, maar jouw gedrag van toen heeft zich op een rare manier genesteld in mijn onderbewuste.

Jij en ik hebben het nooit gehad over wat er is gebeurd. Ik heb het ook nooit aan mijn familie verteld, en dat wil ik ook niet. Zij zien gewoon de jongvolwassenen die ooit 'Jip en Janneke' waren en nu simpelweg hun eigen weg zijn gegaan. Dat wil ik graag zo houden, onze families zijn nog steeds veel te close om dat te verpesten met zoiets als dit. En waarvoor? Ik wil je niet in verlegenheid brengen, ik haat je ook niet. Ik weet niet eens wie je nu bent, ook al woon je naast me. Ik heb er vaak aan gedacht om je gewoon een keer iets te sturen. Maar ik ben bang dat het je geen barst kan schelen of dat je het misschien ontkent. Ik hoop dat je niet echt begreep wat je deed en nooit had verwacht wat het met mij heeft gedaan.

Stephanie

Briefgeheim is een wekelijkse rubriek van RTL Nieuws Weekend. Hier schrijven lezers (anoniem) een open brief aan iemand die van grote betekenis is geweest in hun leven, positief of negatief. Wil je ook samen met een van onze redacteuren een brief schrijven? Mail ons dan op weekendmagazine@rtl.nl.

*De namen Stephanie, Rick en Joran zijn op verzoek van de briefschrijfster gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore