Ga naar de inhoud
Briefgeheim

'Het spijt me zo dat ik je dit heb aangedaan'

Beeld © iStock

In deze wekelijkse rubriek schrijven lezers een brief aan iemand die een belangrijke rol in hun leven heeft gespeeld, positief of negatief. Dit keer Burcu* (30). Ze schrijft een brief aan drie mensen: de vader van haar kinderen, haar ex-minnaar en zijn vrouw.

Mehmet,

De eerste keer dat ik je ontmoette op die verjaardag, vond ik je gelijk een leuke man. Spontaan, knap, interessant. Maar ik zat in een relatie en stond er niet voor open om een andere man toe te laten. Een jaar later was dat anders. Een relatie had ik nog steeds, maar die zat nu al zo lang in zwaar weer, dat mijn hart er niet meer in lag. Toen jij me opbiechtte dat je al vanaf het eerste moment dat je me zag verliefd op me was, deed dat iets met me. Je begon me te appen en te bellen. Je wilde met me uit eten, me laten zien dat jij de ware was voor me.

Uiteindelijk ging ik overstag en spraken we af. We gingen naar Zandvoort die eerste keer, wandelden over het strand en gingen eten bij Loetje. Het was zo gezellig, al voelde ik me vreselijk schuldig. Ik wist dat het niet oké was wat ik deed. Maar ik was al zo lang alleen, mijn vriend Onur was er nooit. De zorg voor de kinderen, het huishouden; alles kwam op mij aan. En hier zat ik tegenover iemand die me de wereld beloofde en precies zei wat ik wilde horen. Terwijl mijn vriend nooit met me wilde trouwen, begon jij daar gelijk op die eerste date al over. Je wilde een tattoo van me laten zetten, me helpen in het huishouden, met me op vakantie gaan. Je zou me het leven geven waar ik altijd van had gedroomd.

Zo verliefd als je op mij was, was je je hele leven nog nooit geweest, zei je. Ik was de mooiste vrouw die je ooit had gezien. Met mij voelde het alsof je continu in een droom leefde. Je vertelde me over je ex-vrouw, de moeder van je kinderen, en maakte me wijs dat je nooit verliefd op haar was geweest. Je vertelde me dat je puur uit verantwoordelijkheid bij haar was, omdat ze gelijk na jullie eerste keer seks zwanger was. Naïef als ik was, geloofde ik alles wat je zei. Ik voelde me gevleid door de aandacht die je me gaf en begon al snel gevoelens voor je te krijgen.

'Toen ik vertelde dat ik bij je wegging, haalde je je schouders op, zei dat jij er ook wel klaar mee was'

Onur,

Jij had niets door. We waren al 15 jaar samen, hadden een koophuis en twee kinderen, maar leefden compleet langs elkaar heen. We waren uit elkaar gegroeid, hadden alleen nog maar ruzie en verdriet. Na anderhalve maand met Mehmet deelde ik je mee dat ik bij je wegging. Dat er een ander in het spel was, vertelde ik je niet. Ik ben bij mijn moeder ingetrokken met de kinderen en jij leek het prima te vinden. Je haalde je schouders op, zei dat je er ook wel klaar mee was.

Achteraf gezien bleek dat je mijn vertrek niet zo serieus nam en dacht dat ik wel terug zou komen. Toen het anderhalve week later tot je doordrong, zag ik een man die ik in al die jaren nog nooit had gezien. Je was een wrak, kapot van verdriet. Tot dat moment dacht ik dat ik niets meer voor je voorstelde en dat je alleen bij me was uit gemakzucht, maar voor het eerst in twee jaar zag ik dat je wel degelijk nog van me hield. Dat raakte me. Wat had ik gedaan? Ik zat in een enorme tweestrijd. Moet ik teruggaan naar de vader van mijn kinderen, met wie ik zoveel jaren samen ben, een huis heb en – op die twee jaar na – altijd gelukkig ben geweest? Of moet ik gaan voor nieuw geluk? Ik koos voor jou, Onur. Maar voor jou moest de grootste klap nog komen.

'Als ik had geweten dat jullie nog bij elkaar waren, had ik je dit nooit aangedaan'

Charleyne,

Als ik met Mehmet was, belde jij hem om de haverklap. Soms wel 20 keer achter elkaar. En als je niet belde, dan appte je wel. Je ging als een razende tegen hem tekeer en hij slikte alles. Raar, dacht ik, waarom zou je dat pikken van je ex? Ik dacht dat je extreem gestoord was, dat je niet kon accepteren dat het over was tussen jullie, maar inmiddels snap ik je gedrag. Mehmet heeft mij in de maling genomen en gebruikt. Jullie bleken helemaal niet gescheiden te zijn, dat was een leugen die hij me vertelde. Toen je erachter kwam dat ik een affaire had met Mehmet, van wie ik dus dacht dat het jouw ex was, begon je me te bellen en met de dood te bedreigen. Ik leef met je mee en begrijp je, met de kennis van nu. Naar jou toe voel ik me ook schuldig. Als ik had geweten dat jullie nog bij elkaar waren, had ik nooit met hem afgesproken en je dit nooit aangedaan.

'Je moest overgeven, huilden, wilde het niet geloven'

Onur,

Toen Charleyne me begon te bellen, bewaakte ik mijn telefoon met mijn leven. Ik was als de dood dat ze zou bellen op een onbewaakt moment, dus ik nam 'm mee naar de wc, de douche, overal. Het begon je op te vallen dat ik geheimzinnig deed en je wilde weten wat er aan de hand was. Nadat ik het eerst weken had ontkend, heb ik je de waarheid verteld.

Het was verschrikkelijk, een nachtmerrie. Je moest overgeven, huilen, wilde het niet geloven. 'Zeg dat het niet waar is, zeg dat het niet waar is', zei je. Je wilde alles weten, de meest rare details vroeg je. Zijn afkomst, zijn leeftijd, zijn lengte. Ik ben zo eerlijk en open mogelijk geweest. Je ging er kapot aan. Nu, een paar maanden later, heb je het er nog moeilijk mee. We hebben allebei hulp gezocht en willen echt met elkaar verder, maar het gaat moeizaam.

Je kan het niet vergeten, blijft hangen in je boosheid en verdriet. Je vindt dat wat ik heb gedaan tien keer erger is dan wat jij hebt gedaan. Ik wil mijn gedrag niet goedpraten, maar ben er ook van overtuigd dat dit nooit was gebeurd zonder die twee jaar waarin je me hebt verwaarloosd en me voor alles liet opdraaien. Zo maken we elkaar verwijten. Ik hoop dat we eruit komen samen. Het spijt me zo dat ik je dit heb aangedaan. Je bent de liefde van mijn leven en dit had nooit mogen gebeuren.

'Alles wat wij gehad hadden, stelde niets voor, zei je. Ik was niets dan een tussendoortje, Charleyne was de vrouw van je dromen'

Mehmet,

Ik voel me vies en gebruikt door je. Je hebt me voorgelogen. Door jou heb ik mijn allereerste liefde bedrogen, de enige jongen met wie ik ooit naar bed was geweest voordat ik jou ontmoette. Je hebt zowel mij als Charleyne aan het lijntje gehouden. Tegen mij zei je dat je nooit naar haar terug was gegaan als ik voor jou had gekozen, maar toen ik eenmaal terug was bij Onur, had ik zogenaamd nooit iets voor je betekend.

Een week nadat ik definitief met je gebroken had, belde je me boos op. Alles wat wij hadden gehad, stelde helemaal niets voor, ik was alleen maar een tussendoortje, Charleyne was de vrouw van je dromen, met haar wilde je oud worden. Ik heb je het beste gewenst, al kwamen je woorden toch hard aan. Sindsdien hebben we geen contact meer gehad, ik heb je overal geblokkeerd. Ik wou dat ik je nooit had ontmoet.

Burcu

Briefgeheim is een wekelijkse rubriek van RTL Nieuws Weekend. Hier schrijven lezers (anoniem) een open brief aan iemand die van grote betekenis is geweest in hun leven, positief of negatief. Wil je ook samen met een van onze redacteuren een brief schrijven? Mail ons dan op weekendmagazine@rtl.nl.

 

*De namen Burcu, Mehmet, Onur en Charleyne zijn op verzoek van de briefschrijfster gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend op de redactie.