Gezin

Betrapt! Als je kind je seks ziet hebben

12 augustus 2019 08:24 Aangepast: 12 augustus 2019 13:48
Beeld © iStock

Of ze nu per ongeluk op een onhandig moment de slaapkamer in wandelen, of die tent tijdens het kamperen toch net iets minder privacy biedt dan je hoopte: het kan zomaar zijn dat je kinderen weleens meer meekrijgen van jullie vrijpartij dan je zou willen. Hoe ga je daarmee om?

Natuurlijk doe je je best om een beetje discreet te zijn, maar ja, je zit - zeker op vakantie - toch best dicht op elkaars lip. Wat doe je als je kind je 'betrapt' tijdens een potje seks? Dokterdokter.nl vroeg het aan psycholoog Willem van Veen.

Is het schadelijk wanneer een kind per ongeluk de ouders ziet vrijen?

"Dat is niet schadelijk. Een kind weet meestal wel wat er aan de hand is. Uit onderzoek blijkt dat kinderen al op heel jonge leeftijd een behoorlijke kennis hebben van seks. In Zweden bijvoorbeeld blijken kinderen van 9 jaar al 100% te weten wat seks is. Ze konden ook bedenken waarom de ouders het doen, bijvoorbeeld uit liefde of omdat het leuk is."

En als het kind niet weet wat het ziet?

In het boek 'Onzichtbare ontrouw' staat dat kinderen tot 7 jaar kunnen denken dat vrijende volwassenen aan het vechten zijn. "Als je ouders nooit affectie tonen en nooit een goed woord voor elkaar over hebben, dan kan het inderdaad een rare ervaring zijn. Al dat geruzie en dan ineens zoiets intiems. Dat kan zelfs invloed hebben op het seksleven van het kind op latere leeftijd. Maar als het kind in een normaal gezin opgroeit, dan kun je het beste dit moment aangrijpen om voorlichting te geven. Een kind moet op een gegeven moment toch leren wat seks is."

En wat vertel je dan?

"Leg uit dat je aan het vrijen was. Dat vrijen lekker is. En dat je het doet omdat je van elkaar houdt. Dat je het alleen doet als je het beiden heel leuk vindt. En dat het privé is en niet openbaar. Dat het niet de bedoeling was dat je kind het zag, maar het zich niet schuldig hoeft te voelen. Verder hangt het van de leeftijd van het kind af. Als het een jaar of 12 is, leg je ook de risico's van het vrijen uit, dus dat je zwanger kunt raken en wat soa's zijn."

Als je niet zeker weet of je bent betrapt: kun je het merken aan je kind?

"Als je een gezin bent waar seks geen zwaar beladen onderwerp is, dan zou ik er gewoon naar vragen. Bijvoorbeeld: 'Toen papa en mama gisteravond in de slaapkamer waren, heb je toen de deur open gedaan?' Maar in een gezin waar nooit over seksualiteit gesproken wordt, zal het kind misschien niet eerlijk antwoord geven. Je kunt het ook merken aan afwijkend gedrag, zoals veel giebelen."

Kun je stellen dat het voornamelijk vervelend is voor de ouders?

"Je voelt je zeker rot als je betrapt wordt. Daarna komt vaak nog de angst dat het kind erover begint bij de buren of op school. Zeker in deze tijd, wanneer iedereen achterdochtig wordt wanneer een kind maar íets over seks vertelt. Toch kan het voor het kind ook vervelend zijn als je er als ouder niets mee doet. Het kind heeft recht op informatie. Het kan het moment dan verwerken en deze informatie koppelen aan zijn of haar denkbeelden over seks en volwassenen. Nog een nadeel: als het zelf volwassen is, kan het de beladen manier kopiëren waarop de ouders in het gezin omgingen met seks."

Voor dit artikel werkten we samen met Dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore