Ga naar de inhoud
Briefgeheim

'Jij, mijn beste vriend, ging over al mijn grenzen heen'

Beeld © GettyImages

In deze rubriek schrijven lezers een brief aan iemand die een belangrijke rol in hun leven heeft gespeeld, positief of negatief. Dit keer Maya (22). Ze schrijft een brief aan haar voormalige buurjongen en beste vriend, die haar seksueel misbruikte.

Theo,

We raakten bevriend toen ik een jaar of 13 was. Op school werd ik erg gepest en thuis had ik het ook niet leuk. De band met mijn moeder en stiefvader was slecht. Bij jou thuis vond ik het wel fijn. Je moeder was lief, ik was vaak bij jullie. Jij en ik werden steeds closer en ik had het gevoel dat ik met alles bij je terechtkon. Zelf was je ook veel gepest, dat bond ons.

Maar na een paar jaar ging het de verkeerde kant op. Op een dag – ik was 15, jij 16 – zei je ineens tegen me dat je me mooi vond. Eerst voelde ik me gevleid, maar toen je vervolgens aan me vroeg of ik met je naar bed wilde, was ik verbijsterd. Ik voelde me niet tot je aangetrokken. Waarom vroeg je dat? Het verwarde me. Ik ben naar huis gegaan en we zijn er allebei niet meer op teruggekomen. We gingen door alsof er niets was gebeurd.

'Ik zei dat ik niet wilde, jij drong aan omdat ik het 'had beloofd''

Als ik bij jou thuis was, was een van jouw beste vrienden er ook vaak bij. Steeds vaker begonnen jullie te praten over seks. Dat vond ik heel ongemakkelijk. Ook begonnen jullie elkaar op te stoken, me aan te raken. Een hand op mijn been, steeds iets verder. En steeds vaker vroegen jullie of ik met jullie naar bed wilde. Ik was jong, kwetsbaar, durfde niet heel hard te zeggen dat ik het niet wilde. Ik wees jullie voorzichtig af. Ik zei dat ik het raar zou vinden, dat ik nog maagd was, maar daardoor lieten jullie je niet ontmoedigen. Jullie probeerden me ervan te overtuigen dat ik geen reden had om nee te zeggen. Het intimideerde me, maar ik wilde de vriendschap niet opgeven. Jij was mijn toevlucht van thuis en school.

Maandenlang vroegen jullie elke dag aan me waarom ik zo moeilijk deed. Stiekem voelde ik me ook wel een beetje gevleid, denk ik. Door alle dingen die jullie zeiden begon ik erg te twijfelen aan mezelf. Het was verwarrend. Op een gegeven moment ging ik akkoord. Omdat ik zelf heel slecht in mijn vel zat, ging ik dingen doen die slecht voor me waren. Om mezelf pijn te doen. Ik zei nog tegen jullie dat ik veel alcohol zou drinken omdat het me anders niet zou gaan lukken. Eenmaal in de slaapkamer met jullie twee besefte ik dat ik het echt niet wilde en durfde. Maar jullie drongen zo aan, dat er toch iets is gebeurd. Jullie hebben me die keer aangerand. Ik zei dat ik niet wilde, jij drong aan omdat ik het 'had beloofd'. Ik had weg kunnen lopen, maar ik voelde me verplicht om te blijven.

'Je gaf mij het gevoel dat alles mijn keuze was geweest omdat ik een slet was. Ik geloofde het'

Na die aanranding was het hek van de dam. Het moment waarop je mij voor het eerst verkrachtte, staat me nog helder voor de geest. De vorige keer was ik toch ook akkoord gegaan, waarom nu dan niet? Terwijl ik me fysiek tegen je verzette, deed je het toch. Jij, mijn beste vriend, ging over al mijn grenzen heen. Ik maakte mezelf wijs dat je niet wist wat je deed, probeerde te doen alsof het niet was gebeur. Ik bleef met je omgaan en je bleef me misbruiken, vaak met die vriend erbij.

In het begin deden jullie nog heel lief tegen me. Maar dat ebde weg toen ik – omdat ik door jullie toedoen helemaal ontspoorde – naar andere jongens toetrok. In die periode had je alleen maar kritiek op me. Je gaf mij het gevoel dat alles mijn keuze was geweest, omdat ik een slet was. Ik geloofde het. Ik voelde me heel slecht en vies toen, was heel onzeker. En jij maakte het er niet beter op.

Je verspreidde een roddel over me waardoor het complete dorp me begon te pesten. Het voelde alsof de hele wereld tegen me was. Ik dronk veel om mijn gevoelens te verdoven. Je maakte spullen van mij kapot of kwijt. Alles ontkende je. Maar die keer dat je geld van me had gestolen, had ik bewijs. Toen pas zag ik hoe goed je kon liegen. Toen pas drong tot me door dat je al die keren dat je zo lief en oprecht leek, gewoon tegen me had gelogen. Dat was het moment dat ik het contact met je verbrak. Sindsdien heb ik je niet meer gesproken.

'Pas jaren later durfde ik te erkennen dat jij me misbruikt had en dat je me bewust had gemanipuleerd'

Lang was ik boos, verdrietig en gefrustreerd. Nu gaat het beter met me, ik heb geleerd wat mijn grenzen zijn en die aan te geven. Wat jij toen dacht en hoe je er nu over denkt, zal ik nooit weten. Als ik het je zou vragen, zou ik je antwoord toch niet serieus kunnen nemen. Ik weet hoe goed je kan liegen. Nog lang heb ik met gevoelens gezeten dat ik alles aan mezelf te danken had. Ik schaamde me lang voor wat er was gebeurd en praatte er niet over.

Het was zo raar gelopen dat ik twijfelde of het wel echt misbruik was. Ik probeer op internet vergelijkbare verhalen te vinden, maar die lijken er niet te zijn. Vaak worden mensen misbruikt door iemand die veel ouder is, wij waren allemaal minderjarig. En ik had toch weg kunnen lopen? Ik maakte mezelf wijs dat je het onbewust deed, dat het niet je bedoeling was. Pas jaren later durfde ik te erkennen dat jij me misbruikt had en dat je me bewust had gemanipuleerd. Jij was degene die fout zat, jullie hebben misbruik van me gemaakt. Ik wil dat je weet dat ik dat weet.

Maya

Briefgeheim is een wekelijkse rubriek van RTL Nieuws Weekend. Hier schrijven lezers (anoniem) een open brief aan iemand die van grote betekenis is geweest in hun leven, positief of negatief. Wil je ook samen met een van onze redacteuren een brief schrijven? Mail ons dan op weekendmagazine@rtl.nl.

*De namen Maya en Theo zijn op verzoek van de briefschrijfster gefingeerd. Haar echte naam is bekend op de redactie.

'Ik
Lees ook
'Ik hou van het kind dat je was, maar ik ben bang voor de vrouw die je geworden bent'