Briefgeheim

'Ik ben je dankbaar dat je me bijna kapot hebt gemaakt'

19 juli 2019 07:42 Aangepast: 18 oktober 2019 10:54
Beeld © iStock

In deze rubriek schrijven lezers een brief aan iemand die een belangrijke rol in hun leven heeft gespeeld, positief of negatief. Dit keer James* (29). Hij schrijft een brief aan de man die hem manipuleerde via Facebook en hem misbruikte.

Marco,

Toen we elkaar leerden kennen, ging het niet goed met mij. Je verscheen bij mijn vriendschapssuggesties op Facebook en ik besloot je toe te voegen. Een beslissing die mijn leven zou verwoesten, maar dat wist ik toen nog niet.

Het begon met wat onschuldig geflirt. Langzaam pakte je me meer en meer in. Omdat jij zei dat je in Miami woonde, hadden we alleen online contact, maar jij – psychologiestudent – wist altijd precies de juiste dingen te zeggen. Ik zat in een moeilijke periode in mijn leven, was net mijn huis kwijtgeraakt en was feitelijk dakloos. Je gaf me het gevoel dat ik speciaal was. Ik kon me niet voorstellen dat iemand als jij daadwerkelijk geïnteresseerd was in mij. Maar: jij was ook niet wie ik dacht dat je was.

Het duurde even voordat je je ware ik in mijn leven introduceerde. Ik zocht werk en jij had 'toevallig' een connectie die in Nederland woonde en een gaybar had. Die kennis van je kon mij wel aan een baan helpen, vertelde je me - zogenaamd vanuit Miami.

'Ik had moeten weten dat jij en die kennis één en dezelfde man waren'

Want het eerste wat die 'kennis' tegen me zei in de gaybar, was: 'Mijn stem lijkt erg op die van Marco hè? Dat horen we heel vaak.' Daar hadden alarmbellen moeten gaan rinkelen. Ik had moeten weten dat jij en de kennis een en dezelfde man waren.

En natuurlijk had ik wel eerder mijn twijfels. Ik vond het verdacht dat je nooit wilde videobellen, ook niet toen we al zo lang contact hadden. Afspreken toen je zogenaamd in Nederland moest zijn voor een uitvaart, wilde je ook al niet. Maar als ik die twijfels uitsprak, begon jij me een schuldgevoel aan te praten en wist je het zo te keren dat ik me de slechterik voelde.

Je kreeg steeds meer grip op mij. Toen je me op een dag vroeg om je een grote dienst te verlenen, had ik het gevoel dat ik niet kon weigeren. Je wilde dat ik naar bed zou gaan met de eigenaar van de gaybar. Met jou dus, al wist ik dat toen nog niet. Je vertelde me dat zijn man was vreemdgegaan en zo kon hij wraak nemen. Ik had je in vertrouwen verteld dat ik ooit als escort had gewerkt en nu maakte je daar misbruik van.

Ik deed wat je van me vroeg. Wat volgde waren de meest gruwelijke maanden van mijn leven.

'Je bleef me lastigvallen, deed valse aangiftes tegen me van diefstal en verduistering'

Want vlak daarna dook er een tweede Facebookprofiel op, iemand die me chanteerde om vaker seks te hebben met 'mijn baas'. Hij had allemaal persoonlijke informatie over me, tot dickpics aan toe, die hij dreigde openbaar te maken. Vriend, baas, chanteur: jij was het allemaal. Je heette niet eens echt Marco. Het duurde lang, heel lang voordat ik dat doorkreeg. En in de tussentijd had ik nog zeker tien keer onvrijwillig seks met jou.

Je hebt me gebruikt voor je eigen zieke behoeftes, met me gespeeld tot er niets meer van me over was. Zelfs toen ik me wist los te maken en naar mijn geboortestad vluchtte, stopte je niet. Je bleef me lastigvallen, deed valse aangiftes tegen me van diefstal en verduistering. Je probeerde me op alle mogelijke manieren kapot te maken. Toen me duidelijk werd dat je niet zou stoppen, ben ik zelfs het land ontvlucht.

'Dankzij jou weet ik hoe sterk ik ben. Zelfs als me alles wordt afgenomen, heb ik de kracht om er weer bovenop te komen'

Ik schrijf je deze brief vanaf een strand, ergens in Azië. Ik heb een enkeltje geboekt en weet niet hoelang ik wegblijf. Het geeft me de rust om het deel van mijn leven te verwerken dat jij zo hebt verziekt. Ik heb mijn geluk weer gevonden, in het leven en in de liefde. Ik ben vrij nu, vrij van jouw grip op me. Je kan me niet meer raken. Dankzij jou weet ik hoe sterk ik ben. Zelfs als alles me wordt afgenomen, heb ik de kracht om er weer bovenop te komen.

Dankjewel daarvoor, Marco. Ik heb je vergeven voor wat je me hebt aangedaan, omdat ik kapotging aan mijn haatgevoelens voor jou. Een sjamaan die ik hier bezocht, vergeleek het met het moedwillig leegdrinken van een gifbeker, dag in dag uit. Ik heb mijn negatieve gevoelens om kunnen zetten in dankbaarheid en medelijden. Medelijden met de man die je bent. Medelijden met de mensen om je heen.

Ik weet dat je nog steeds je zieke spelletjes speelt met je nepaccounts op Facebook. Lang heb ik het gevoel gehad dat ik iets moest doen om je te stoppen, om anderen te behoeden voor wat je mij hebt aangedaan. Ik denk dat het niet uitmaakt wat ik doe of zeg; stoppen zal je nooit. Toch hoop ik dat je deze brief leest en beseft dat je hulp nodig hebt.

Bedankt Marco.

James

Briefgeheim is een wekelijkse rubriek van RTL Nieuws Weekend. Hier schrijven lezers (anoniem) een open brief aan iemand die van grote betekenis is geweest in hun leven, positief of negatief. Wil je ook samen met een van onze redacteuren een brief schrijven? Mail ons dan op weekendmagazine@rtl.nl

*De naam James is op verzoek van de briefschrijver gefingeerd. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore