Ga naar de inhoud
Liefde & leven

De 5 spelregels van... liefdesverdriet

Beeld © GettyImages

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van een gebroken hart.

De situatie

Het begint én eindigt met slapeloze nachten. Zo fladderig als je je voelt als-ie begint, zo vlak voelt je lijf als de liefde weer overgaat. Shit happens. Maar wat is de mores als het gaat om een gebroken hart? Is bingen op de bank met ijs en chips genoeg? Moet je het aan iedereen vertellen of juist stil houden? En hoe lang dan? Relatietherapeut en schrijver Marcelino Lopez vertelt ons er alles over.

De spelregels

1. Uit het oog = uit het hart

Zo'n break-up kan er stevig inhakken. Volgens Lopez activeert liefdesverdriet dezelfde gebieden in je brein als fysieke pijn, depressie en de afkickverschijnselen van een drugsverslaving. Je kunt er dus letterlijk ziek van zijn. "Die pijn zakt echt vanzelf, ook al voelt het soms niet zo. Maar doe jezelf een lol, en zoek de prikkels niet op. Als je op zijn Facebook blijft kijken, haar appjes blijft sturen of steeds opnieuw naar jullie liedje luistert, dan geef je jezelf steeds een nieuw shotje waarvan je moet afkicken. Pas als je iemand echt even niet meer ziet, kun je je op jezelf richten. En pas als er echt geen contact meer is, ziet de ander wat-ie mist."

De
Lees ook
De 5 spelregels van... het 10 minutengesprek

2. Vrienden blijven is voor gevorderden

Ik hoop dat we als vrienden verder kunnen - iedere achterblijver heeft hem wel eens gehoord. "Een mooi streven," vindt Lopez, "maar vergis je niet. Een vriendschap met je voormalige object of affection heeft pas zin als je eerlijk aan jezelf kunt toegeven dat je het hem of haar gunt om gelukkig te zijn met een ander. Tot die tijd is elke vriendschap een vermomd bergje hoop." Om over seks met je ex nog maar te zwijgen, vult Lopez aan. "Dat lijkt misschien een goed idee, lichamelijk aanraking is ook een vorm van troost, helemaal met een lichaam dat zo vertrouwd voelt. Toch zorgt seks er juist voor dat je een sloot aan hormonen en bindingsstofjes aanmaakt. En die heb je nou juist niet nodig."

3. Praat je positief

Uithuilen bij je vriendin, met chips en cola The Holiday kijken en daarna het hele verhaal ook nog aan een andere vriendin vertellen, zijn prima pleisters voor het eerste hartzeer. "Ons hoofd werkt nu eenmaal zo dat we negatieve gebeurtenissen en verliezen twee keer zo zwaar laten wegen als nieuwe mogelijkheden en kansen. Gelukkig kun je daar iets aan doen. Weet je wat echt helpt? Schrijf de voordelen van jouw situatie op. Misschien kun je nu eindelijk gaan backpacken door Vietnam, een kat als huisdier nemen en hoef je nooit meer een hele zondag te verspillen aan je schoonouders in Coevorden. Doe dit drie dagen een half uur lang, en je zult merken dat het beter gaat."

De
Lees ook
De 5 spelregels van... het vrijgezellenfeest

4. Wees lief voor je lijf

Lijden doet lozen. Verwaarlozen bedoelen we dan. Je eet niet meer, ligt de hele dag in bed en kijkt de hele nacht kattenfilmpjes. En ge telefoon neem je al helemaal niet meer op. "Een kleine dosis drank en drugs lijken de pijn tijdelijk flex te maken, maar trap er niet in jongens. Probeer niet aan deze mindfuck toe te geven. Je gaat je er op den duur alleen maar slechter door voelen. Zorg juist goed voor je lichaam: neem rust, eet gezond en blijf in beweging. Sporten heeft een bewezen positief effect op neerslachtigheid: de endorfinen die je daarbij aanmaakt, verminderen sombere gevoelens. Geen energie voor sport? Ga wandelen. De mens is gemaakt om te lopen. Het kalmeert de geest, laat het bloed stromen en zet dingen in perspectief. En als je bff meeloopt, kun je het nog lekker van je afpraten ook."

5. Doe eens leuk

We pakken even door op die voordelen uit regel drie. "Het zijn juist de singles die zichzelf ontwikkelen en leuke en nieuwe dingen doen. Een afgevlakte relatie wordt al gauw een compromissencircus, dan kom je bijna nergens meer. En het mooie is, als je meer lol gaat maken met je vrienden, nieuwe dingen probeert en nieuwe herinneringen maakt, dan lijmt je hart zich langzaam maar zeker weer tot een geheel."