Gezin

De opvoedkwestie: mijn dochter is veel met jongens bezig

21 juni 2019 08:00 Aangepast: 22 oktober 2019 13:02
Foto ter illustratie Beeld © iStock

De elfjarige dochter van Janine is al veel bezig met jongens en wil zich ouder voordoen dan ze is. Janine maakt zich hier veel zorgen om. Hoe leidt ze dit in goede banen?

Haar dochter is altijd al vroegrijp geweest, zegt Janine: "Fenna loopt zo'n twee jaar voor op leeftijdsgenootjes, ook lichamelijk. Ze heeft borstvorming en is sinds kort ook ongesteld. Het valt me op dat ze erg bezig is met de aandacht van jongens. Ze flirt, is om de haverklap verliefd op een ander en wil zich ouder kleden dan gepast is voor haar leeftijd. Het liefst loopt ze de hele dag in een naveltruitje en strakke short. Ik maak me hier zorgen om en vind haar ook veel te jong voor zulk gedrag. Is dit normaal en hoe leer ik haar om grenzen te bewaken?"

'Jij zal als ouder de grenzen moeten bepalen'

"Tja, wat is normaal?" zegt kindercoach Monique Tunnissen van In beeld bij Monique. "Ieder kind is zichzelf en ontwikkelt zich anders. Op deze leeftijd zie je bij meiden veel verschillen: sommigen zitten al in de puberteit met gierende hormonen terwijl anderen nog met poppen spelen. Een kind is niet expres vroegrijp, het is zoals het is. Vergeet social media hierbij ook niet. Op Instagram en Snapchat zien meisjes oudere meiden in sexy en flirterige poses, en een kind van 11 is hier gevoelig voor. Die wil aan dat beeld voldoen en voelt zelf haar grenzen niet zo goed aan. Die zal je als ouder moeten bepalen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De opvoedkwestie: mijn kleuter heeft woedeaanvallen

"Geef feedback, maar in open sfeer", tipt Tunnissen. "Dus niet beschuldigend of negatief. Vertel welk gedrag je bij je dochter ziet, en hoe anderen haar daardoor kunnen zien. En vertel haar dat haar gevoelens en verlangens normaal zijn. Het ene kind is hier eerder mee bezig dan een ander. Bevestiging zoeken bij de ander dat je leuk, aardig en knap bent is heel normaal, maar dat moet wel op een gezonde en voor die leeftijd passende manier gebeuren."

'Het is tweerichtingsverkeer, ouder en kind moeten zich aan elkaar aanpassen'

En dan is er de kledingkwestie: hoe kan Janine dat aanpakken? Coach Tunnnissen: "Je wilt je kind tegen zichzelf in bescherming nemen, maar het is ook niet nodig om hier een hele strijd van te maken. Ga samen winkelen en sluit compromissen. Bijvoorbeeld dat er geen heel kort naveltruitje wordt aangeschaft, maar een shirt dat iets boven de broek valt. Probeer iets te zoeken wat voor jullie beiden acceptabel is en overleg met je dochter, zodat zij zich gehoord en gesteund voelt. Het is tweerichtingsverkeer: jij past je als ouder aan aan je kind, en andersom moet dat natuurlijk ook gebeuren."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore