Etiquette

De 5 spelregels…. op de camping

07 juni 2019 12:17
Archieffoto Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels op de camping.

De situatie

Lang weekend! Hoezee! Misschien tuf je eerst de ganse dag naar een bosplek op een Franse heuvel, om vervolgens twee weken uit te rusten op een grasmat van vijf bij vijf. Inclusief elke dag de tent uitvegen, de afwas doen bij het toiletgebouw en douchen op je teenslippers. Maar ook: wijntjes met de buren, nieuwe vrienden maken en bijna elke avond barbecueën. Sander Janson - mister Campinglife himself - legt uit wat de mores is op de camping.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De 5 spelregels van... het vrijgezellenfeest

De spelregels

1. Ben een goede buur Je weet zelf hoe het voelt: na uren in de auto, 25 potjes met vet en 12 'we zijn er bijna's' sta je eindelijk met je hebben en houwen op je stek. Een meter verderop steekt je nieuwe buur een biertje omhoog als groet, terwijl jij het liefst meteen aan zou schuiven en ook zo’n koude gouden rakker aan je mond zet. Maar eerst moet die tent nog opgezet, die vouwwagen uitgeklapt of die luifel aangeritst. "Ben een goede buur en biedt aan of je een handje kunt helpen, in plaats van dat je vanuit je luie stoel kijkt hoe een ander staat te ploeteren", vindt Sander. "Aanbieden betekent niet dat je daadwerkelijk ook aan de bak moet. Grote kans dat iemand het toch liever zelf doet, maar de vraag alleen al is goud waard."

2. Doe alsof je thuis bent Knetterend op het campingtoilet, een trekker door de douche halen, keiharde muziek aan midden in de nacht, dwars door iemands voortuin lopen, je afval laten slingeren: thuis doe je dat ook niet, dus waarom op de camping wel? Prima als je onder het mom van vakantie de teugels een beetje laat vieren, maar houd het wel voor iedereen leuk. "Je spoelt zelf toch ook niet graag je vaat in een spoelbak waar iemands macaroni nog ligt te glimmen? Precies."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders op de camping: 'Ze vragen eerst om de wificode'

3. Doe ff relax "In elf uur doortrappen naar het zuiden, dat hoeft echt niet. Zorg liever dat je vakantie hebt zodra je de auto instapt. Cruise control aan, navigatie en genieten. Geef voorrang, wacht netjes op je beurt. En ook op de camping zelf: rijd gewoon stapvoets. Je hebt geen haast, je hebt vakantie!"

4. Houd je handdoek thuis (en je rol ook) Om zeven uur naar het zwembad rennen (of erger: je kind sturen) en met je handdoek een ligbed claimen is een absolute no go. "Doe toch eens rustig mensen, kom op. Ik ben wel op campings geweest waar de badmeesters een uur later alle handdoeken weer van de bedjes haalden en in het water gooiden. Mocht je tussen al die andere hebberds je eigen handdoek eruit gaan vissen. Haha! Dus laat je handdoek thuis. En serieus mensen, dit geldt ook voor je wc rol. Vouw gewoon 18 velletjes in je broekzak en leef je uit. Niet heel de camping hoeft te weten dat jij gaat lopen te zitten te kakken in het toiletgebouw."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De 5 spelregels van... Whatsappen

5. Mag het licht uit? ...Als ik je in mijn armen sluit? Huub van De Dijk zong het al zo mooi: seksen doe je beter met het licht uit als je op de camping bent. Anders staan jullie de volgende ochtend te boek als de wajangpoppen van veld 3. Dat wil je niet. "Nogal wiedes natuurlijk, maar een tent of caravan is veel gehoriger dan een huis. Dus doe met de lichten ook je snaveltjes toe en vrij als egeltjes." Ben je zelf getuige van een potje Pim Pam Bed bij de buren? Maak er dan een goede grap over, vindt Sander. "De vraag hoe lang ze al bij elkaar zijn, doet het altijd goed."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore