Ga naar de inhoud
Persoonlijk

Briefgeheim: 'Je bent een voorbeeld voor me, mam'

Beeld © iStock

In deze rubriek schrijven lezers een brief aan iemand die een belangrijke rol in hun leven heeft gespeeld, positief of negatief. Dit keer Vicky* (19). Ze wil haar moeder laten weten hoeveel bewondering ze voor haar heeft.

Hi mam,

Gevoelens uiten, daar ben ik niet zo goed in. Vaak wil ik je vertellen hoeveel ik van je hou, maar dan lukt het gewoon niet. Ik krijg het niet over mijn lippen. Daarom schrijf ik je deze brief, want ik wil wel dat je het weet. Zonder jou zou ik nergens zijn.

Toen ik 11 was, scheidde je van mijn vader. Je hebt er weleens over verteld, dat je het moest doen. Mijn vader is geen slechte man, maar je was niet gelukkig in dat huwelijk. Ik vind het stoer dat je die stap hebt durven zetten. Je hebt moeten vechten voor het huis waar we toen in woonden. Daar heb ik veel respect voor. Je vecht altijd voor de dingen die je wil. Mijn broertje en ik bleven bij jou wonen. Een jaar later ontmoette je onze stiefvader, met wie je nu ook twee kinderen hebt.

'Je hebt veel te stellen gehad met mijn broertje en mij. Hij kon lastig zijn, ik ben een zorgenkind'

Je hebt geen makkelijk leven gehad, mam. Ik weet dat je veel hebt meegemaakt. Je hebt het er haast nooit over, maar de dingen die je wel hebt verteld, zijn niet niks. Dat je in je jeugd met pedofilie in aanraking bent gekomen. Dat je eigen moeder overleed toen je in de dertig was. Dat je broer zo depressief is dat hij al meerdere keren geprobeerd heeft zichzelf van het leven te beroven. Toch lach je altijd en ben je bijna altijd vrolijk – daar heb ik veel bewondering voor. Je gaat met alles zo goed om, je bent zo ongelooflijk sterk.

Ook binnen ons gezin. Je hebt veel te stellen gehad met mijn broertje en mij. Hij kon lastig zijn vroeger, en ik weet dat ik een zorgenkind ben. Door mijn borderline heb ik veel moeite met bepaalde dingen, jij helpt me met alles. Jij gaat mee als ik moet bloedprikken, haalt mijn antidepressiva en antipsychotica op, betaalt ze voor me als ik zelf krap bij kas zit. Terwijl jij in de thuiszorg echt geen vetpot verdient.

Briefgeheim:
Lees ook
Briefgeheim: 'Dokter, waarom luisterde u niet?'

Je zorgt ook dat ik naar school ga. Als ik het even helemaal niet meer zie zitten, weet jij me nog te motiveren om toch mijn schouders eronder te zetten en te gaan. Dan maak je me 's ochtends wakker en zeg je precies de goede dingen om me weer te stimuleren. Als ik ergens mee zit – wat dan ook – kan ik altijd bij je terecht voor advies of een luisterend oor. Zonder jou zou ik niets bereiken in mijn leven, dan zou ik gewoon niets meer doen.

Op je 40ste ben je weer moeder van twee jonge kinderen. Je hele leven draait om ons gezin. Je bent zo liefdevol, je geeft zoveel. Voor iedereen sta je klaar, altijd. Je bent echt een voorbeeld voor me, mam. Ik wil dat je weet hoe ongelooflijk veel jij voor me betekent.

Veel liefs, Vicky

Briefgeheim is een nieuwe wekelijkse rubriek van RTL Nieuws Weekend. Hier schrijven lezers (anoniem) een open brief aan iemand die van grote betekenis is geweest in hun leven, positief of negatief. Wil je ook samen met een van onze redacteuren een brief schrijven? Mail ons dan op weekendmagazine@rtl.nl

*De naam Vicky is op verzoek van de briefschrijfster gefingeerd. Haar echte naam is bekend op de redactie.