Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: mijn kind praat overal doorheen

Beeld © GettyImages

Vincent wordt er gek van: zijn vijfjarige zoontje praat overal doorheen, waardoor hij geen fatsoenlijk gesprek kan voeren. Hoe pak je dit aan?

Hij kan de klok er bijna op gelijk zetten. Zodra Vincent iets met zijn vrouw wil bespreken, gaat zijn zoontje er doorheen tetteren: "En dan gaat Milan net zo lang door tot hij de aandacht krijgt. Non-stop hoor ik dan 'papa, papa, papa!' in mijn oor. Heel irritant. Ik blijf vaak stug doorpraten omdat hij maar moet leren dat hij soms moet wachten, maar vaak raak ik dan de draad van m'n verhaal kwijt of verlies ik mijn geduld en bulder ik dat-ie zijn mond moet houden. Niet gezellig, voor niemand. Maar ik heb geen idee hoe ik hier een eind aanmaak."

'Betrek je kind bij de oplossing'

Kinderen reageren vanuit hun impuls, en daarom moet alles nu, nu, NU, zo legt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching uit: "Mijn middelste zoon deed dit ook vaak. Hij wilde alles meteen vertellen, omdat-ie bang was dat hij het anders alweer vergeten was." Volgens de coach heeft het geen zin om op dat moment zelf een preek af te steken of straf te geven. "Je kunt er beter op een later moment op terugkomen: 'Joh, ik merk dat je er vaak doorheen praat. Ik snap dat jij ook iets wilt vertellen en moeilijk kunt wachten. Hoe lossen we dit op?" Betrek je kind echt bij die oplossing. Zo bedacht mijn zoon dat hij voortaan als hij iets wilde zeggen terwijl ik in gesprek was, zijn vinger zou opsteken. Dan gaf ik hem een knipoog dat ik hem gezien had en kwam ik later bij hem terug."

'Maak je verhaal gewoon af'

Het zelf laten bedenken van een oplossing works like a charm, zegt Bobeldijk: 'Als jij als ouder iets bedenkt, 'moeten' kinderen weer iets. Maar als ze zelf een regel mogen bedenken, is het ineens een goed idee en een soort spel om zich eraan te houden." Verder adviseert de coach er vooral niet te veel aandacht aan te besteden: "Maak het niet te groot en probeer je af te sluiten voor wat er in je omgeving gebeurt als je met iemand aan het praten bent. Zeg één keer tegen je kind dat hij zo aan de beurt is en maak dan je verhaal af."