Gezin

De opvoedkwestie: mijn dochter wil niet eten

16 mei 2019 07:15 Aangepast: 17 mei 2019 11:22
Beeld © iStock

Journaliste Anne Broekman snapt er niets van. Haar vierjarige dochter at voorheen altijd prima, nu wil ze 's avonds amper vier happen nemen. Wat te doen?

Natuurlijk hebben we van alles geprobeerd. Dreigen met geen toetje, paaien met haar lievelingskostje. Maar niets helpt. Sinds een maand of twee eet onze kleuterdochter simpelweg beroerd. Ze neemt onder lichte dwang een paar happen en schuift dan haar bord van zich af, om vervolgens van tafel te willen. We worden er zo langzamerhand een beetje moedeloos van, omdat niets schijnt te werken. Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching beaamt dat het lastig is om een onwillig kind te laten eten: "Je kunt tig trucjes uit de kast halen, er een spelletje van maken of gaan belonen of straffen, maar uiteindelijk kun je een kind niet dwingen om te gaan eten."  

'Eten is het enige machtsmiddel van kinderen'

Toch verbaast het ons dat onze dochter eerst wel goed at, maar nu niet meer. Volgens de opvoedcoach eten veel kinderen goed tot ze een jaar of 2 zijn – onze dochter heeft dat dus langer volgehouden – maar komt er daarna weleens de klad in. Bobeldijk: "Kinderen willen heel graag dingen zelf bepalen, maar ze hebben maar over heel weinig dingen de controle, behalve over slapen, naar de wc gaan en eten. Dit is hun enige machtsmiddel." Bobeldijk raadt aan om er niet te veel aandacht aan te besteden: "Je kunt hier uren mee bezig zijn, er ruzie om maken en in een slechte sfeer aan tafel zitten, maar uiteindelijk is het resultaat hetzelfde: er worden maar een paar happen gegeten. Dwingen werkt niet."

'Leg er zo min mogelijk de focus op'

Maar wat werkt dan wel? Want ik vraag me soms af of ons hartenlapje niet langzaam maar zeker aan het verhongeren is. "Veel ouders maken zich hier zorgen om, maar kinderen hongeren zichzelf echt niet uit", zegt opvoedcoach Bobeldijk. "Ouders zijn ook weleens bang dat hun kind dan 's nachts wakker wordt van de honger, maar ook dat gebeurt in de meeste gevallen niet. Geef je kind na zo'n slechte avondmaaltijd dus ook niet iets anders te eten. Er wordt gewoon met het hele gezin gegeten en anders pech gehad. Wat je wel kunt doen, is je kind overdag wat extra's toestoppen, zoals worteltjes of komkommer. Dan zijn die vitaminen alvast binnen. Verder moet je hier zo min mogelijk de focus op leggen, daarmee maak je het alleen maar groter. Deze machtsstrijd ga je niet winnen."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore