Briefgeheim

'Zó achterbaks dat je mijn geheimen doorvertelde'

10 mei 2019 09:24 Aangepast: 10 mei 2019 11:51
Beeld © iStock

In deze rubriek schrijven lezers een brief aan iemand die een belangrijke rol in hun leven heeft gespeeld, positief of negatief. Dit keer Esther* (40), die in de thuiszorg werkte toen een indirecte collega in haar privéberichten rondneusde. Ze ontdekte daardoor dat Esther zwanger was en bazuinde dat rond in het bedrijf.

Hoi collega,

Ik heb begrepen dat je met veel plezier leest wat ik te vertellen heb, ook als het niet aan jou gericht is. Dus ik dacht: laat ik nu eens iets persoonlijk aan jou schrijven. Voel je vrij het te delen met jouw directe collega's, zoals je ook met al mijn andere berichten hebt gedaan.

Toen je begon bij het bedrijf waar we allebei werken – in de thuiszorg – kreeg jij net als iedereen een nieuwe iPad. Alleen zette de ICT-afdeling per ongeluk op jouw iPad dezelfde Apple ID als op die van mij. Daardoor verschenen mijn berichten ook op jouw tablet. Je had dit kunnen melden, me kunnen waarschuwen dat mijn privéberichten niet meer privé waren, of contact kunnen opnemen met ICT om dit te verhelpen. Maar dat deed je allemaal niet. Je koos ervoor om wekenlang mijn gesprekken mee te lezen, zonder dat ik daar iets vanaf wist.

'Nog voor de eerste echo wisten allerlei collega's dat ik zwanger was. Hadden ze van jou gehoord'

Je las wat ik stuurde aan een bevriende collega, die ik in vertrouwen nam over mijn zwangerschap. Je las wat ik aan mijn man stuurde. En je lás mijn gesprekken niet alleen, je deelde de inhoud ook met jouw directe collega's. Eén van hen is inmiddels onderdeel van mijn team. Toen ik mijn zwangerschap bekendmaakte in een teamoverleg, kwam zij me na afloop vertellen dat ze al wist dat ik in verwachting was. Het was haar al in geuren en kleuren verteld. Door jou. Wanneer ik mijn eerste echo had, wist ze, en dat ik veel appte met 'ene Peter'. Die ene Peter is mijn man.

Ik heb heel bewust gekozen voor wie ik wel en niet van mijn zwangerschap op de hoogte bracht. Zoals je hebt gelezen wilde ik de eerste echo afwachten en daarna de rest van het team op de hoogte stellen. Nog voor die eerste echo wisten indirecte collega's dankzij jou dat ik in verwachting was. Wanneer ik het tegen wie vertel is aan mij, niet aan jou! Dat moet je toch kunnen begrijpen? Je doet hetzelfde werk als ik, je komt bij mensen thuis, cliënten vertrouwen jou, en dit is hoe jij omgaat met vertrouwelijke informatie?

'Heb je ooit manieren geleerd? Is dit hoe jij met mensen omgaat?'

Toen jij eenmaal was ingewerkt, begon ik ook berichtjes van jou op mijn iPad te zien. Ik meldde natuurlijk onmiddelijk dat ik berichten kreeg van een ander team, waarna de ICT-afdeling het meteen heeft opgelost. Waarom deed jij dat niet eerder?

Wat je hebt gedaan heeft me ontzettend boos gemaakt. Ik vind het zó onbeschoft en zó achterbaks! Betere woorden heb ik er niet voor. Ik voel me ook vernederd door het idee dat dit alles achter mijn rug gebeurde. Ik werd er helemaal naar van toen ik erachter kwam. Mijn maag draait om bij de gedachte aan jou. Ik voel me zo aangetast in mijn privacy.

Ik vraag me serieus af of je trots bent op jezelf. Heb je ooit manieren geleerd? Is dit hoe je met mensen omgaat? Ik kan het gewoon niet begrijpen. Hoe reageerden je collega's toen je dit alles met ze deelde? Zei niemand tegen je dat dit niet normaal is en echt niet kan? Ik hoop nooit een directe collega te worden van jou en jouw team, want ik zal jullie nooit meer kunnen vertrouwen.

Esther

Briefgeheim is een wekelijkse rubriek van RTL Nieuws Weekend. Hier schrijven lezers (anoniem) een open brief aan iemand die van grote betekenis is geweest in hun leven, positief of negatief. Wil je ook samen met een van onze redacteuren een brief schrijven? Mail ons dan op weekendmagazine@rtl.nl.

*De naam Esther is op verzoek van de briefschrijfster gefingeerd. Haar echte naam is bekend op de redactie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Ik kijk op tegen iedere keer dat jullie komen oppassen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore