De dertienjarige zoon van Vernice loopt vrijwel dagelijks zijn jongere broertje uit te dagen en te treiteren. Vernice krijgt er een punthoofd van. Hoe maakt ze hier een eind aan?
Ze wordt er bij vlagen wanhopige van, maar weet niet hoe ze het kan stoppen. Vernice legt uit: "Mijn oudste zoon Casper pest continu zijn tienjarige broertje Finn, en dan echt op een gemene rotmanier. Dit komt de sfeer in huis niet ten goede. We hebben hier al heel vaak gesprekken over gehad en Casper gestraft door zijn telefoon af te pakken, maar hij blijft ermee doorgaan. Wat kunnen we doen?"
Een logische reactie is inderdaad om met sancties te dreigen, maar effectief is dat niet, aldus Daniëlle Schollaart, pedagoog en kindercoach bij Apetrotse Kinderen: "Bestraffen werkt niet, omdat hij niet moedwillig zijn broertje kwetst. Effectiever is het om te kijken welke behoefte hij heeft waardoor hij zijn broertje pest en met hem in gesprek te gaan."
'Iemand die zich gehoord voelt, heeft meer zelfvertrouwen'
Het gedrag van Casper komt vaker voor bij pubers, zo zegt pedagoge Schollaart: "Als je 13 bent, zit je in een fase waarin je je eigen identiteit ontwikkelt. Veel pubers zitten dan niet lekker in hun vel en zoeken een manier om hun ongenoegen te uiten. Deze jongen reageert zich helaas af op z"n broertje. Hoe dan ook moet er wel ingegrepen worden, want dit pestgedrag doet iets met het zelfbeeld van het jongere broertje."
Aangezien straffen niet helpt, moet er een andere oplossing gezocht worden. Wat wel werkt? Schollaart: "Investeer aandacht in hem en neem de tijd voor hem, zijn interesses en zijn wereld. Iemand die zich gezien en gehoord voelt, heeft meer zelfvertrouwen. En spreek je zoon aan op zijn eigen verantwoordelijkheid: helpt wat hij doet nou echt om zich beter te voelen? En hoe is dit voor zijn broertje? Is er een andere manier om met frustraties, onzekerheid of verdriet om te gaan zonder een ander te pesten?"
'Maak afspraken met het gezin om het gezellig te houden'
Overigens is dit pesten niet alleen het pakkie-an van de broertjes, benadrukt pedagoog Schollaart: "Het is slim om met het hele gezin afspraken te maken: zó houden we het gezellig in het gezin. Zoek naar activiteiten die verbinden en die beide jongens leuk vinden. Ga bijvoorbeeld eens samen karten. Meer verbinding met elkaar zorgt voor een betere sfeer in huis."