Gezin

De opvoedkwestie: mijn zoon heeft foute vrienden

02 mei 2019 11:57 Aangepast: 03 mei 2019 12:24
Beeld © GettyImages

Misja (43) vertrouwt de vrienden van zijn zoon van 13 voor geen meter. Eigenlijk wil hij hem het liefst verbieden nog met hen om te gaan, maar is dat wel een goed idee?

Ze zijn onbeleefd, worden regelmatig de klas uitgestuurd en blowen weleens na school. Siem, de zoon van Misja, had altijd leuke vriendjes, maar hangt sinds kort met een beetje een schimmig groepje rond. "En dat terwijl Siem zelf echt een goedzak is. Maar hij is nu toch een tiener en ik merk dat hij onder invloed van zijn nieuwe vrienden echt wel de grenzen opzoekt. Hij komt later thuis dan afgesproken, laat niks van zich horen en snauwt ons ook weleens af. Ik zie dat hij daar dan zelf ook van schrikt. Toen mijn vriendin laatst een aansteker in zijn slaapkamer vond, liep dat uit op een enorme ruzie. We willen hem zijn vrijheid natuurlijk geven om de wereld te ontdekken, maar ook duidelijke grenzen stellen."

'Spreek het vertrouwen in je eigen kind uit, en niet het wantrouwen in zijn vrienden'

Dat is inderdaad een lastige kwestie, vind ook Dave Niks, van De Familiepsycholoog. "Het allerbelangrijkste is om de lijnen zoveel mogelijk open te houden. De zoon van Misja moet zich veilig genoeg voelen om kwesties met zijn ouders te bespreken." Maar ja, hoe doe je dat, contact houden met een dwarse tiener? "Dat is een kwestie van waar je de focus legt. Benadruk vooral het vertrouwen dat je in je eigen kind hebt, niet het wantrouwen dat je jegens zijn vriendengroep koestert. Want als je dat doet, keur je niet alleen zijn vrienden af, maar impliceer je ook dat je hemzelf niet vertrouwt om de juiste keuzes te maken."  

'Het kan zijn dat hij niet stevig genoeg in zijn schoenen staat'

Wat Misja ook kan doen: uitvinden wat de groepsdynamiek ongeveer is. "Ieder kind is natuurlijk verschillend. Het kan best zijn dat Siem dat ruige gedrag van zijn vrienden ook niet zo ziet zitten, maar dat hij niet stevig genoeg in zijn schoenen staat om er wat van te zeggen. Is hij wel voldoende bestand tegen groepsdruk? Daar kan je het als ouder wel met hem over hebben."

Daarom is het niet handig om de vriendschap te verbieden of ze de toegang tot je huis te ontzeggen. "Logisch dat je die jongens eigenlijk niet in je huis wil," zegt Dave Niks, "maar je doet er toch beter aan om ze wel bij jou thuis af te laten spreken. Dan heb je beter overzicht en kan je beter een inschatting maken van wat voor types het zijn. Zijn het gewoon pubers met branie of schuurt het tegen de criminaliteit aan?" Bovendien: een tiener is sowieso bezig zich langzaam van zijn ouderlijk huis los te maken. "Je geeft hem dan alleen maar een extra excuus om dingen buiten de deur of stiekem te doen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore