Seks & liefde

'Mag ik aan je voeten ruiken?' Zo werkt een fetisj

25 april 2019 12:09 Aangepast: 01 mei 2019 10:08
Beeld © Annet van den Ende

Probeer je online een paar schoenen te verkopen, stroomt je inbox vol met mannen die daar hele andere gedachten bij hebben dan gewoon een leuke aanvulling van de garderobekast. Het overkwam redacteur Selien Koster. Wat is dat toch, zo'n fetisj?

Nog niet zo lang geleden probeerde ik een paar sandalen te verkopen via Marktplaats. Binnen 5 minuten ging de telefoon. Of hij tegen betaling mocht kijken hoe de schoenen aan mijn voeten stonden. Hij bekende eerlijk: ik heb een voetenfetisj.

Hij wilde niet alleen kijken hoe ze staan, maar ook kijken hoe ik langsloop, aan mijn voeten ruiken en er misschien wel even aan likken. 250,- euro werd me geboden. Natuurlijk deed ik dit niet, je weet niet wat je in huis haalt. Na dit telefoontje dacht ik wel: wat is dit voor iets geks? Waarom zou iemand willen betalen om aan mijn voeten te zitten. Het is nou niet dat mijn voeten de Doutzen Kroes onder de voeten zijn, volgens mij. Toch was ik geïntrigeerd. En het meest opvallende: toen ik het vertelde op de redactie, bleek dat heel veel mensen dit hebben meegemaakt. Hoe werkt zo'n fetisj dan?

Wat is afwijkend?

Laten we vooropstellen dat fetisjen niet iets geks of vies zijn. Zo zegt ook seksuoloog Eveline Stallaart. Ze heeft haar eigen praktijk ESSH en komt regelmatig op televisie als deskundige. "Veel mensen hebben bij het woord 'fetisj' inderdaad de associatie met een man die zijn voetenfetisj via Marktplaats uit of iemand die anderen lastigvalt met hun fetisj, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn", begint ze. "Een fetisj valt onder de noemer 'parafilie': een seksuele voorkeur voor iets wat afwijkend zou zijn."

De seksuoloog vindt dit een discutabele term. Want wat is eigenlijk afwijkend? "In dit geval gaat het om mensen die seksueel opgewonden raken van een niet levend object. Dit kunnen ook lichaamsdelen zijn, maar het mag dan niet om de geslachtsdelen gaan. Denk dus aan voeten, maar bijvoorbeeld ook latex, rubber, leer en ondergoed." Belangrijk hierin is dat het een stimulus vormt voor seksuele bevrediging. "Als de fetisj die mensen hebben niet aanwezig is, kan het zijn dat mensen niet seksueel opgewonden raken."

'Ik was pas 35 toen ik erachter kwam dat latex me opwindt'

Moeder met mooie schoenen

In de wetenschap bestaat nog veel discussie over waar zo'n fetisj vandaan komt. "Vaak ligt er een link naar de jeugd, waarin een bepaald voorwerp reeds een prominente rol speelde. Een link tussen iets waar mensen een opgewonden of fijn gevoel bij krijgen en een bepaald object. In het voorbeeld van de voetenfetisj kan het dus gaan om bijvoorbeeld de moeder, die heel erg hield van mooie schoenen. Het is dus helemaal niet gek, maar het is wel iets wat is aangeleerd en niet aangeboren. Het is ook zo dat je er niet altijd, of eigenlijk nooit, bewust voor kiest dat het gebeurt", legt de seksuoloog uit.

Dresscode: latex

Denk je bij mensen met een fetisj ook vooral aan mannen die aan voeten ruiken? Think again! Donja (46) heeft een vaste vriend en een dochter. En ze heeft een latex fetisj. "Ik was pas 35 toen ik erachter kwam dat ik seksueel opgewonden raak van latex. Ik werd uitgenodigd voor Kinky on the beach, een feest waar de dresscode latex was. Ik was nog ontzettend bleu, dus ik struinde heel Marktplaats af voor een outfit die voldeed aan de dresscode. Ik voelde het en wist meteen: dit vind ik fijn."

Als zoiets niet op je pad komt, dan weet je het niet. "Ik wist het ook jarenlang niet. Maar nu wil ik niet meer zonder. Ik raak seksueel opgewonden als ik het zelf draag, maar ook als ik het bij anderen voel. Dat is wel eens lastig voor mijn vriend: als hij zijn latex broekje aan heeft – die ik voor hem heb laten maken – voel ik aan zijn billen voor de latex, niet omdat ik zijn billen nou zo zeer wil voelen", lacht ze.

'Dat feest met al die grote, behaarde mannen voelde als thuiskomen'

Je kunt alles laten maken van latex. Van pin-upjurkjes tot strakke pakken en van mantelpakjes tot bikini's. De favoriete outfit van Donja is haar lange zwarte latex jurk. "Die is echt prachtig. Helemaal strak langs mijn lijf, ingeregen met een touwtje aan de achterkant en mijn borsten en billen komen er prachtig in uit. Vroeger was ik dik, dus als ik zo'n jurk aan heb, voel ik me echt fantastisch." 

Het aan- en uittrekken van zo'n latex pak is niet het meest gemakkelijke. "Er hoort een heel ritueel bij, waarbij je eerst de jurk nat maakt en dan insmeert met talkpoeder. Vervolgens hang ik hem altijd even te drogen in de badkamer. Toen ik dit een keer deed voor een feestje was mijn dochter boven aan het spelen. Kwam ze naar beneden in die jurk! 'Mama, deze wil ik ook later'. Echt een kind van mij dacht ik toen", zegt ze lachend.

Hornbach

Pieter (47) heeft meerdere fetisjen. Hij is Mister Bear en staat in de gemeenschap vooral bekend als 'Pieter Bear'. Dit is een titel voor homoseksuele mannen die meedoen aan een gayverkiezing. Voorwaarde: groot zijn én veel haar hebben. Zijn 'grootste' fetisj: andere grote mannen met veel borsthaar. "Ken je die huidige reclame van de Hornbach? Dát is waar mijn fetisj hem in zit. De werkende, grote man met veel borsthaar die je kunt ruiken en voelen", zegt hij.

Pieter ging naar verschillende horecazaken en naar grote feesten, zoals Amsterdam Furball, een dancefeest voor homoseksuele mannen. Hij werd daar in 2016 mee naartoe genomen en volgens hem voelde dat als thuiskomen. "Er ging daar een wereld voor me open. Er waren allemaal open en vriendelijke mannen, waarmee je mocht dansen en die je mocht aanraken. Dat wond me enorm op."

'Vroeger wilde ik vooral zo normaal mogelijk zijn, passen in de maatschappij. Inmiddels kan dat me weinig meer schelen'

Pieter heeft op het moment geen vaste partner. "Het is niet zo dat al mijn bedpartners 'beren' zijn. Er zijn ook jonge mannen waarmee ik knuffel, om het zo maar te zeggen, die geen haar hebben. Mijn blik is wat dat betreft erg ruim: ik zie geen leeftijd of kleur." Maar als hij mag kiezen, gaat-ie toch voor een beer. Naast deze fetisj, heeft hij ook een leerfetisj. "Eigenlijk is dat ontstaan nadat ik me ben gaan verdiepen in BDSM. Ik merkte dat ik me heel fijn voel als ik leer draag óf als anderen dat aan hebben."

Huisje boompje beestje

Hij zal daarin niet provoceren of naar buiten gaan in zijn leren pakje. "Dit is wel een keer per ongeluk gebeurd, met de hond uitlaten. Ik had me klaargemaakt om naar een feestje te gaan en had mijn leren caps aan. Dat is een leren broek met twee gaten bij mijn billen. Ik ging nog even snel de hond uitlaten en had mijn trainingsbroek daaroverheen gedaan. Mijn buurman stond op dat moment samen met zijn zoon buiten een sigaretje te roken. Het was hoogzomer en ik heb niet gemerkt dat mijn joggingsbroek was afgezakt tot onder mijn billen. Ik heb daarna wel flink wat vragen gehad van de buurman", lacht hij.

In het dagelijks leven is Pieter mantelzorger. Vroeger was zijn droom een leven zoals omschreven in de boekjes. "Partner, twee hondjes en een huis. Rond mijn 20e wilde ik gewoon normaal zijn, zo normaal mogelijk. Ik wilde passen in de maatschappij. Inmiddels kan het me allemaal niet zoveel meer schelen. Ik hoef er niet meer in te passen. Ik ben niet normaal en dat wil ik best uitdragen. Daarom vind ik het zo mooi om Mr. Bear te zijn en mensen te helpen om die ontdekkingstocht aan te gaan."

'De voetenfetisjist bleek behoorlijk volhardend en belde me op ieder moment van de dag'

Het grote verschil tussen Donja en Pieter en mijn rare Marktplaats-man is natuurlijk de mate van instemming. Wat iedereen thuis, met wederzijds goedkeuren tussen volwassenen doet, mag-ie gelukkig lekker zelf weten. Maar ik zat bepaald niet te wachten op seksualisering van mijn schoenen (of mijn wat-dan-ook) door die kerel - en hij bleek behoorlijk volhardend.

Na de eerste keer 'nee' van mijn kant, bleef hij regelmatig bellen om te vragen of ik erover had nagedacht. Ik nam steeds op, een beetje naïef wellicht, maar de nieuwsgierigheid won. Zijn wensen werden steeds specifieker en hij belde om de raarste tijden. Van 05.00 uur in de ochtend tot 23.00 's avonds. Uiteindelijk bood-ie me 500 euro voor een gedragen slipje. Toen heb ik heel snel opgehangen en het nummer geblokkeerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore