Gezin

De opvoedkwestie: mijn kind is bazig

25 april 2019 12:10 Aangepast: 26 april 2019 13:20
Beeld © GettyImages

Het valt Irene op dat haar zesjarige dochter nogal bazig is naar andere kinderen toe. Ze wil dat graag veranderen. Hoe pakt ze dat aan?

Het is haar way or the high way, als er andere kinderen komen spelen. Jady, de dochter van Irene, is erg bazig en dat baart haar moeder zorgen. Irene: "We noemen Jady voor de grap weleens commandant. Maar eigenlijk vind ik haar bazige gedrag niet zo grappig. Het zorgt namelijk nogal eens voor wrijving – of soms gewoon knallende ruzies – met andere kinderen. Die pikken dat natuurlijk niet, dat zij alles wil bepalen. Ik ben bang dat Jady hiermee vriendinnetjes uiteindelijk wegjaagt en alleen komt te staan. Hoe kan ik dit gedrag veranderen?"

‘Help je kind bewust worden hoe zij overkomt op anderen’

Inzicht in het eigen gedrag is belangrijk om uiteindelijk tot verandering te komen, zegt kindercoach en pedagoog Daniëlle Schollaart van Apetrotse Kinderen. "Laat je dochter inzien hoe het voor een ander is als zij steeds alles bepaalt. Help haar bewust worden hoe ze overkomt. En stel je kind vragen: hoe zou zij het vinden als iemand haar zo zou commanderen? En helpt dit gedrag om het samen gezellig te hebben?" Leren overleggen is volgens de coach een belangrijke vaardigheid. En dat kun je als ouder met je kind oefenen, zegt Schollaart: "Help het spelen op weg als er een vriendje langskomt. Vraag wat ze beiden leuk vinden om te gaan doen. Dit kun je trouwens ook zelf met je kind oefenen als jullie samen spelen. De een bepaalt en de ander volgt, en wissel die rollen onderling af."

‘Bazig zijn kan ook een kwaliteit zijn’

Bazig zijn kan in het karakter zitten of voortkomen uit onzekerheid, legt pedagoog Schollaart uit. "Deze kinderen willen dan grip houden op de situatie door de baas te spelen." Ouders doen er goed aan om dit gedrag niet meteen te veroordelen, zegt ze: "Je kunt beter spelenderwijs oefenen met overleggen en meebewegen met de ander én er ook de positieve kanten van inzien. Sommige kinderen hebben nu eenmaal veel ideeën en nemen anderen daar graag in mee. Dat kan een kwaliteit zijn: deze 'baasjes' weten wat ze willen. Het zijn leiders in de dop."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore