Ga naar de inhoud
Liefde & relaties

Sexy lingerie en orgies? 'Tantra is veel meer dan dat'

Beeld © GettyImages

Dit weekend is er in Amsterdam een tantrafestival. Veel mensen denken bij tantra meteen aan kinky, sensuele ontmoetingen. Maar waar ligt eigenlijk de oorsprong van tantra en klopt er iets van het vooroordeel? "Authentieke tantrische stellen kunnen seks jarenlang uitstellen."

Is het een religie, een stroming, een levensfilosofie? Wat tantra precies is, is maar moeilijk te definiëren. Van origine is het een traditie binnen het hindoeïsme en het boeddhisme, maar hier in het Westen wordt het vaker geassocieerd met seksualiteit.

Zelfs Elfriede van der Sanden vindt het lastig te omschrijven wat tantra precies is. Terwijl ze toch samen met haar partner Rakesh Mijling dit weekend het tantrafestival in Amsterdam organiseert. Maar, zegt ze: "De grootste tantrica's zijn nog bezig met een goed antwoord op deze vraag. Voor mij draait tantra om levensenergie, je gaat er 'open' van staan."

'Het draait toch allemaal om seks?'

Tantra is een eeuwenoude traditie, waar nog steeds een geheimzinnige sfeer omheen hangt. Van der Sanden: "Gisteren zat ik bij de tandarts en vertelde ik over het festival. Lachend zei hij: 'Dat draait toch allemaal om seks?' Dat denken de meeste mensen, maar het is echt meer dan dat." Wat het dan wel is? "De mensen die aan tantra doen omarmen het menselijke, het seksuele, alles mag er zijn. Voor iedereen is het anders."

Van der Sanden vertelt over kundalini energie, ook wel de slapende slang genoemd. De slang zit bij vrouwen opgerold in het bekken. Doordat veel vrouwen te veel in hun hoofd zitten en weinig met hun lichaam of seksualiteit bezig zijn, staan ze niet 'aan'. Bij tantra maak je de slapende slang wakker. "Je kunt het gevoel vergelijken met xtc. Het voelt extatisch, de energie stróómt door je lijf. Dat neem je mee in het dagelijks leven."

'Er is nul toezicht en bijna niemand heeft een passende opleiding'

Stapje voor stapje meer contact

Binnen de tantra wordt gesproken over rechtshandige, meditatieve of witte tantra en linkshandige, seksuele of rode tantra. In Nederland focussen de meeste mensen zich op die linkshandige, tantrische seksualiteit. Van der Sanden: "Witte tantra kennen veel mensen niet, maar er zijn tantrische stellen die veel mediteren en de seks in hun relatie jarenlang uitstellen."

Bij witte tantra, een authentieke vorm, draait het om vertraging. "Elkaar rustig leren kennen. Dat begint met aankijken, dan alleen met vingertoppen aanraken. Stapje voor stapje krijg je meer contact. Pas veel later ben je met seks bezig." Bij rode tantra staan meditaties en seksuele oefeningen centraal, hierbij laat je los wat de maatschappij aanvaardbaar vindt.

Misbruik in de tantrawereld

Tantra kun je alleen doen, met je partner of met een bevriend stel. Er zijn cursussen, georganiseerde avonden, hele festivals. Daarnaast zijn er honderden tantramasseurs of intimiteitscoaches actief. Daar kun je terecht voor een sensuele massage. Tantramassages en –therapieën zijn populair, weet ook relatie-expert Caroline Franssen. Samen met Helene Baayen begon ze het Meldpunt tantra misbruik. Ze maakt zich zorgen over het grensoverschrijdend gedrag en het misbruik in de industrie. "Er is nul toezicht en bijna niemand heeft een passende opleiding."

'Ga als vrouw liever niet alleen naar een sessie bij een mannelijke masseur'

Ze richtte het meldpunt op om inzicht te krijgen in de omvang van het misbruik onder de naam 'tantra'. "Het was echt shockerend. Binnen een half jaar kregen we bijna 100 meldingen van seksueel misbruik binnen over 50 mannen. Ik denk dat dit maar het topje van de ijsberg is en dat er honderden vrouwen zijn misbruikt, misschien zelfs wel duizend."  

Tientallen
Lees ook
Tientallen klachten over seksueel misbruik tantramasseurs: 'Hij wilde uren vrijen'

Geen controle

Volgens Franssen gaat het te vaak mis omdat er geen controle is. "Het zijn voornamelijk mannelijke tantramasseurs die beloven dat ze vrouwen met negatieve seksuele ervaringen van hun blokkades af kunnen helpen. Maar als de vrouwen eenmaal bloot op tafel liggen, maken ze misbruik van de situatie en doen ze veel meer met de vrouwen dan hen alleen te masseren."

Het meldpunt schat dat er ongeveer 180 praktijken actief zijn in Nederland, met 130 vrouwelijke en 90 mannelijke masseurs. De meldingen gaan allemaal over misbruik door mannen. Daarom adviseert Franssen aan vrouwen niet alleen naar een sessie met een man te gaan. "Vrouwen zijn kwetsbaar. Ze liggen naakt op de massagetafel terwijl een man hen overal aanraakt. Zorg dat je als vrouw alleen niet met één man in een kamer bent. De echte gezondheidswerkers dragen handschoenen. Deze mannen hebben vaak geen erkende scholing gehad, zijn niet aangesloten bij een beroepsvereniging en onderwerpen zich niet aan therapeutische protocollen."

OM
Lees ook
OM eist drie jaar cel tegen tantramasseur die te ver ging bij zes vrouwen
'De eerste dag van het festival staat in het teken van grenzen kennen en goedkeuring vragen'

Festivals zijn vaak veiliger

Op tantrafestivals gebeuren activiteiten vaak in groepen, en veelal met kleren aan. Franssen: "Dat is een veel veiligere setting. Maar ook hier moet je je eigen grenzen goed kennen en kunnen aangeven. Als je moeite hebt je grenzen aan te geven, moet je dit niet doen. Want als je helemaal ontspannen bent en iemand doet toch iets wat je eigenlijk niet wil, ben je onvoldoende in staat om in te grijpen."

Festivalorganisator Van der Sanden zegt verdrietig te worden van de tantramasseurs die over de schreef gaan. "Dat vind ik echt verschrikkelijk. Het is meer dan ooit belangrijk dat we een gezonde relatie krijgen met seksualiteit. De eerste dag van ons driedaagse festival staat in het teken van grenzen kennen en goedkeuring vragen. Hierbij is het juist belangrijk dat je persoonlijke ruimte respecteert. Pas dan heb je de tools in handen om die diepe verbinding te voelen en het gelukzalige gevoel te ervaren."