Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: mijn dochter heeft een laag zelfbeeld

Beeld © GettyImages

Wendy maakt zich zorgen over haar tienjarige dochter. Het meisje heeft een laag zelfbeeld en vindt zichzelf lelijk. Hoe kan Wendy haar helpen?

Het begon vorig jaar, toen haar dochter Noa ineens negatieve opmerkingen over haar uiterlijk maakte. "Ik hoorde haar ineens zeggen dat ze een dikke kont had," vertelt Wendy. "Ik zei nog dat ze niet zo gek moest doen. Maar het is sindsdien alleen maar erger geworden. Continu roept Noa dat ze lelijk, stom of vet is. Het doet me pijn om te merken dat dit vroeger zo vrolijke en zelfverzekerde meisje nu met zo’n laag zelfbeeld worstelt. Hoe zorg ik ervoor dat ze meer zelfvertrouwen krijgt?"

'Als je ertegen ingaat, voelt je kind zich niet serieus genomen'

Vanaf ongeveer zeven jaar gaan kinderen zichzelf met anderen vergelijken, vertelt kindercoach en pedagoog Daniëlle Schollaart van Apetrotse Kinderen. "En soms trekken ze dan de conclusie dat ze ‘minder’ zijn. Sommige kinderen zijn erg kritisch op zichzelf en leggen de lat heel hoog." Als je je kind over zichzelf hoort roepen dat ze stom of lelijk is, is waarschijnlijk je eerste reactie – net als Wendy deed – om daar tegenin te gaan. Niet doen, adviseert Schollaart: "Een heel logische reactie, maar daardoor voelt jouw kind zich niet serieus genomen. Het is beter om dan even door te vragen: wát vind je niet mooi aan jezelf? Wat bedoel je met dat je er niet uitziet? Hiermee maak je het concreet en ziet je kind dat haar negatieve gedachtes niet over haar als compleet mens gaan."

'Alles wat je aandacht geeft, groeit'

Andere aanrader: het verleggen van de focus. Pedagoog Schollaart: "Vraag aan je kind wat ze wél mooi aan zichzelf vindt. En leg uit dat alles wat je aandacht geeft, groeit. Daarom heeft het zin om juist de nadruk te leggen op waar ze wel blij mee is." Ook op een andere manier kun je de focus anders leggen, zegt de kindercoach. "Leg de aandacht op andere eigenschappen als het uiterlijk gevoelig ligt. Is je kind goed in hockey of zijn er andere talenten? Als je dat benadrukt, werkt die positieve aandacht ook door op andere gebieden."