Zweetiquette

De 5 spelregels van... de sauna

11 april 2019 14:04 Aangepast: 15 april 2019 11:08
Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week een plek waar dat misschien nog meer geldt dan elders: de sauna.

De situatie

Héérlijk een dagje voor jezelf. Wellness. Spa. Sauna. Geef het beestje maar een naam. Volle bak zweten en genieten, dat heb je verdiend. Bubbelbad, massages, meditatie: de hele mikmak. En alles lekker vrij en blij. Maar wat is de mores tussen al dat functioneel naakt? Frank Veldwachter van Quality Wellness Resorts vertelt ons er alles over.

De spelregels

1. Kijk naar je eigen

Plooien, putten, planken en parels: in de sauna zie je alles. Gapen en giechelen is natuurlijk uit den boze, dat snap je zelf ook. Maar twee totaal verschillende borsten? Een schuin gemonteerde lans? Je ogen gaan hun eigen weg. Een korte blik is onontkoombaar toch? "Onzin", weet Franks Veldwachter. "Dat gluuridee is vooral een vooroordeel van die 75% van de mensen die nooit naar de sauna gaan. De rest weet al lang dat je de hele dag in je badjas loopt en alleen voor de cabine of het zwembad uit de kleren gaat. Dat voelt twee minuten onwennig en daarna is het de normaalste zaak van de wereld. Echt, mensen kijken van nature niet naar elkaar. Je bent namelijk allebei even kwetsbaar."  En als je een bekende tegenkomt? "Een korte groet, en later bijpraten. In je badjas."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De 5 spelregels van… uiteten met kinderen

2. Niet teveel lullen

Het is een ongeschreven regel dat je in de sauna gewoon je waffel houdt. Maar echt. Gezellig bijkletsen over je dochters paardrijlessen, je schoonmoeders volkstuin en het menu voor de paasdagen doe je maar lekker tijdens de lunch. "Alleen stilte geeft rust", benadrukt Veldwachter. Zit je echt op je praatstoel? Ga dan naar een goed-gesprek-sauna. Ja, die bestaan. Een soort omgekeerde stiltecoupé bij 60 graden Celcius. Lekker joh!

3. Stop met stapelen

Volgens Veldwachter is het een heel natuurlijk iets, dat mensen niet aanschuiven in een volle sauna, maar we willen het toch graag even benadrukken: Blijf. In. Je. Eigen. Aura. Niet dij aan dij, maar ruimte genoeg om in kleermakerszit te zitten. Theoretisch dan hè, want je hoeft de luiken niet letterlijk open te gooien voor al het bezoek. Dat geldt overigens ook voor handelingen zoals opgieten en uitrekken: bespaar ons een bungelend klokkenspel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De 5 spelregels van... de onenightstand

4. Zweetiquette

Gedegen spettermanagement is een must. Zweten is het hele eiereneten in de sauna, maar houdt je druppels lekker bij jezelf. Niet smeren, petsen of uitschudden, maar gewoon keurig in je eigen handdoek laten druipen. "Beter neem je altijd twee handdoeken mee", betoogt Veldwachter. "En dan niet van die kleine lapjes, maar genoeg stof voor je hele lijf. Of huur ze gewoon bij de sauna die je bezoekt. Niemand vindt het prettig om op jouw natte plek te gaan zitten."

5. Tongen doe je thuis

De sauna maakt je heerlijk zacht en rozig. Vrij! Maar neem dat niet te letterlijk. Tussen al die oude vellen zie je je eigen verkering ineens door heel andere ogen. Een mooie bijvangst, maar bewaar die vlinders wel lekker voor thuis, of in het hotel (tip!). Vozend volk is voor niemand fijn. En ook al is het nog zo met wederzijds goedvinden: ook vreemden dien je in de sauna niet te bepotelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore