Gezin

De opvoedkwestie: mijn dochter liegt

11 april 2019 09:46 Aangepast: 12 april 2019 10:47
Beeld © iStock

Continu betrapt Anke haar elfjarige dochter op kleine leugens. Ze snapt niet waarom haar kind dat doet. En hoe zorgt ze ervoor dat ze stopt met dat gelieg?

Het gaat niet eens om grote, ernstige dingen. Dat verbaast Anke misschien nog wel het meest: "Mijn dochter Merel liegt juist over redelijk onbelangrijke kleinigheden. Wat ze gesnoept heeft, waar ze is geweest of met wie ze heeft gespeeld. Als klein meisje had ze al een rijke fantasie en loog ze veel, maar dat zag ik als onschuldig. Ik hoopte dat Merel daar vanzelf overheen zou groeien, maar helaas. Hoe zorg ik ervoor dat ze hiermee stopt?" Een elfjarige is zich er zeker van bewust als ze liegt, zegt Annelies Bobeldijk van Wow Opvoedcoaching: "Kleuters en jonge kinderen kunnen geen onderscheid maken tussen een leugen en de waarheid, dat besef komt vanaf zes of zeven jaar. Iemand van elf liegt dus bewust."

‘Liegen komt voort uit de angst om de waarheid te zeggen’

Om het liegen te laten stoppen, moet er eerst gekeken worden naar waar dat gedrag vandaag komt, zegt Bobeldijk: "Als een kind regelmatig straf krijgt, zal het eerder geneigd zijn om dingen te verdraaien. Liegen komt vaak voort uit de angst om de waarheid te zeggen. Als eerlijk zijn je vervolgens op een iPad-verbod van een week komt te staan, kijk je als kind wel uit."

Hoe strenger de regels zijn - zelfs al gaan die regels soms over onschuldige dingen - hoe moeilijker een kind het zal vinden om de waarheid te vertellen, denkt de opvoedcoach: "Kinderen gaan sowieso experimenteren. Hoe kleiner hun kaders en ruimtes zijn, hoe vaker ze er overheen gaan en voelen dat ze daar niet eerlijk over kunnen zijn. Het hoeft trouwens niet per se straf te zijn wat kinderen vrezen. Ook als je als ouder alleen maar zegt dat je teleurgesteld bent, willen ze dat voorkomen."

‘Leer vertrouwen op elkaar’

Een open, eerlijke band kan voorkomen dat je kind veel liegt. En die verandering begint bij jezelf, zegt Bobeldijk: "Het draait erom dat jullie leren vertrouwen op elkaar. Dat jouw kind voelt dat ze alles mag zeggen. Want een kind maakt altijd de afweging: wat kost het me als ik de waarheid zeg? Stimuleer die eerlijkheid door te zeggen dat je blij bent dat ze de waarheid zegt. En zoek dan naar een manier om haar 'fout' goed te maken, bijvoorbeeld door iemand excuses aan te bieden. Daar geloof ik meer in dan straffen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore