Gezin

De opvoedkwestie: mijn kind wil niet delen

27 maart 2019 10:55 Aangepast: 29 maart 2019 11:42
Beeld © GettyImages

Mirjam (40) kijkt met lede ogen toe hoe haar dochtertje van 5 soms een scène schopt als andere kinderen met haar speelgoed willen spelen. Hoe leert ze haar kind beter delen?

Toen vorige week een vriendin langskwam met haar kleuter, wist Mirjam al wat ze kon verwachten. Er ontstond een hoop heibel toen het jochie met de Duplo van haar dochtertje wilde spelen: "Fenna riep heel hard 'van mij!' en trok het speelgoed weer uit zijn handen. Ik schaamde me dood. Zo gaat het steeds als er een ander kind komt spelen en zij haar spulletjes moet delen. Soms denk ik dat dit komt doordat ze enig kind is. Hoe leer ik haar beter om te gaan met delen?" 

Niet verwachten dat een kind zomaar ineens gaat delen is de eerste stap, zegt Annelies Bobeldijk van Wow Opvoedcoaching. "Dat haar dochtertje enig kind is, kan hier zeker mee te maken hebben. Ze is het niet gewend om te delen. Dit moet je stap voor stap leren."

'Zet het favoriete speelgoed even apart'

Een goede voorbereiding is het halve werk, zo tipt Bobeldijk. Oftewel: komt er een ander kind spelen, leg je kind dan uit wat er gaat gebeuren: "Vraag je kind welk speelgoed zij liever voor zichzelf houdt, bijvoorbeeld een nieuwe pop of favoriet spelletje. Zet dit speelgoed dan even apart, de rest blijft staan. En vertel dan ook wat dit inhoudt: dat de jonge gast dus daarmee kan gaan spelen." Dit zal niet meteen zonder slag of stoot gaan, zegt Bobeldijk. Het moet geoefend en begeleid worden: "Het gekke is dat we van kinderen verwachten dat ze 'samen spelen, samen delen', maar je wilt zelf ook niet altijd alles delen, toch?"

'Laat je kind zelf afspraken maken'

Nog een aanrader voor als er een hevige strijd losbarst om een LOL Surprise-poppetje: laat je kind proberen om zelf afspraken te maken met het andere kind. "Laat ze zelf een deal sluiten, bijvoorbeeld hoe lang er nog met iets gespeeld wordt voordat de ander ermee mag spelen. Hierdoor leert je kind onderhandelen. Meng je er als ouder dus niet te snel in door het speelgoed meteen af te pakken." Het is volgens coach Bobeldijk ook slim om kinderen niet te lang binnen bij elkaar te zetten. "Ga na een uurtje lekker met ze naar buiten. Daar hoeft niets gedeeld te worden en kunnen ze fijn uitrazen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore