Zondaginterview

Kickbokstalent Amira (9): giechelmeisje thuis, angstaanjagend in de ring

24 maart 2019 07:40 Aangepast: 25 maart 2019 09:29
De Rotterdamse Amira (9) is wereldkampioen kickboksen. Beeld © Privéfoto

Dan ben je 9, en dan krijg je berichtjes van Ali B., Amerikaanse filmsterren en topsporters uit binnen- en buitenland. Het overkomt Amira Tahri. Het Rotterdamse meisje groeide in no-time uit tot een van de grootste kickbokstalenten van haar leeftijd. Een verhaal over altijd moeten winnen, spierballen en niet snoepen.

Ssshh-ssh. Sssh-ssh. Uit de mond van Amira Tahri komen sisgeluiden. Bij elke stoot die ze geeft – links, rechts, links – lijkt het alsof haar lichaam een beetje leegloopt. "Het gebeurt gewoon vanzelf, zo kan ik harder slaan", zal ze later vertellen. Maar nu nog niet. Nu, op de mat, in de boksschool op een afgelegen bedrijventerreintje in Rotterdam, wil Amira maar één ding: winnen. 

Duizenden volgers

De 9-jarige Amira kickbokst nu bijna twee jaar en werd twee keer wereldkampioen en vier keer Europees kampioen. Op haar Instagramaccount heeft ze 33.000 volgers – en er komen er elke dag honderden bij. Onlangs werd ze tweede in de Kleurrijke Top 100, achter Ajax-voetballer Hakim Ziyech. 'In een tijd van Playstation en Fortnite-verslavingen onder de jeugd is Amira een verademing', had de jury gezegd. Ook geeft Amira clinics op scholen en vechtsportgala's.

Amira is op en top Rotterdams, ze is geboren en getogen in de wijk Crooswijk – volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau een van de armste wijken in Nederland. Ze woont met haar vader, moeder en drie zusjes in een rijtjeshuis. Maar ze is óók een beetje Marokkaans, omdat opa daar woont. "We hebben heel veel thuizen. Niet alleen in Nederland. Toch, pap?" Papa knikt. 

Links rechts links

Papa – Younes Tahri – wijkt eigenlijk nooit van zijn dochters zijde. Hij brengt haar naar haar trainingen, slaat nooit een wedstrijd over, regelt de interviews, houdt haar Instagramaccount up-to-date met nieuws, filmpjes en foto’s en houdt toezicht op haar gezondheid. "Amira heeft soms last van bloedarmoede, is een familiedingetje. Zoals vandaag, heeft ze een beetje wallen. Dan moet ze effe goed slapen. En ze krijgt speciale pilletjes om haar ijzertekort aan te vullen."

Twee jaar geleden begon Amira met kickboksen. Eerst een keer met haar vader – die de sport vroeger beoefende – in de woonkamer. Links, rechts, links. Gewoon simpel. Toen ging ze trainen. "En toen kon ik niet meer stoppen."

Roodgloeiend

Younes' telefoon staat naar eigen zeggen vaak roodgloeiend. "Je wilt niet weten waarvoor ze allemaal wordt gevraagd. Maar ik heb wel een regel voor mezelf: Amira moet er niet onder lijden. Heeft ze geen zin in een interview? Dan doet ze het niet. Ze moet kunnen blijven spelen. Soms denken mensen dat onze dochter een merk is, maar ze is gewoon een sporter met veel fans en we vinden het leuk dat op Instagram bij te houden. Altijd als ze over straat loopt, wordt ze aangesproken. Iemand wil haar dan succes wensen, of een handtekening, of op de foto." Dan wendt hij zich tot zijn dochter. "Laat es effe die appjes zien, van Ali B., da’s leuk."

Dus Amira pakt haar telefoon tevoorschijn. Kijk – appjes van Ali B. Hij wenst haar veel succes met haar eerstvolgende wedstrijd. "Heel aardig", concludeert ze. Ook 'aardig': zanger en acteur Tyrese Gibson, onder andere bekend van Fast & Furious, stuurde haar onlangs een videoboodschap. Younes lacht. "Ik vond het indrukwekkender dan Amira zelf, geloof ik. Ze keek even, zei 'oh wat leuk zeg' en ging toen weer met haar vriendinnetjes spelen. Ze is best nuchter."

Amira is het gelukkigst in de boksring. Amira is het gelukkigst in de boksring.

'Rustig aan'

Behalve als het om verliezen gaat. Want nee: verliezen, daar houdt Amira niet van. Denkt ze. Want: geen enkele van de tientallen wedstrijden die ze heeft gevochten, heeft ze verloren. Ook niet tegen jongens in haar leeftijdsklasse. Haar geheim: ze is voor niemand bang. "Ik wil gewoon winnen. Ik heb weleens meisjes aan het huilen gemaakt. Eén keer zei de scheidsrechter tegen mij: 'Rustig aan'. Dat vond ik wel gek. Ik houd me netjes aan de regels, ik sla niet op iemands hoofd ofzo."

"Ja, het is wel een pittige, hè", zegt haar vader Younes. Amira lacht verlegen. Pittig, ja, misschien wel, maar eigenlijk alleen op de mat. Dan is ze bloedserieus en fanatiek. Sssh-ssh. Sssh-ssh. Om bang van te worden.

Maar hier, op de bank, als ze haar verhaal vertelt, is het gewoon een 9-jarig meisje dat zenuwachtig giechelt als haar wordt gevraagd of ze haar spierballen even wil laten zien (die overigens best groot zijn voor een kind van 9, maar dat terzijde). En ze zou ook nooit iemand buiten het kickbokswereldje slaan. "Als ik op school een keer een klap krijg, of word gepest, dan doe ik niets terug. Dat vind ik niet eerlijk."

Op Instagram plaatst Amira foto's van haar trofeeën. Op Instagram plaatst Amira foto's van haar trofeeën.

School

Soms slaat ze wat schooldagen over. Als ze naar de arts moet voor een medische keuring voordat ze naar een toernooi gaat, of als ze buiten Nederland een wedstrijd heeft. Zoals laatst: Abu Dhabi. "Dat kunnen we betalen dankzij haar sponsor", vertelt haar vader Younes. "Hoe beter je wordt, hoe duurder het wordt. We zijn niet arm, maar topsport kost gewoon geld, qua vervoer, reizen, spullen."

Omdat Amira nog minderjarig is en haar hersenen nog volop in de groei zijn, draagt ze een hoofdkapje. De tegenstander knock-out slaan, of zélf knock-out geslagen worden, waar volwassen kickboksers mee te maken krijgen, zit er dan ook niet in. 'Knock-out' betekent bij kickboksende kinderen dat als een kind huilt, de tegenstander heeft gewonnen.

Amira gaat op de foto met volwassen kickbokstalenten. Amira gaat op de foto met volwassen kickbokstalenten.

Geen snoep

Pas als Amira 10 is, mag ze aan wedstrijden in Nederland meedoen. In 2017 zijn die regels verscherpt. Zodra er belangrijke toernooien of wedstrijden aankomen in het buitenland, dan traint de 9-jarige vijf keer per week in haar vaste boks- en sportschool nét buiten Rotterdam, op de rand van Capelle a/d IJssel. Ze kent er iedereen inmiddels. Toegegeven: het wordt steeds moeilijker een geschikte sparringpartner voor haar te vinden. Nu spart ze veel met een jongen – een halve kop groter.

Ook krijgt Amira conditietraining, zoals hardlopen, en krachttraining. En vijf weken tevoren past ze haar eetpatroon aan. Dan krijgt haar moeder verzoeknummertjes. Spinazie, broccoli – hoe gezonder, hoe beter. "Ik snoep ook niet", zegt Amira. Daar pest haar vader haar af en toe mee. "Dan houdt hij een snoepje voor mijn gezicht en zegt-ie: 'Oooeeeeh, lekker hè, lekker hè'." Younes: "Maar ze doet het niet. Het is echt haar eigen keuze. Dat vind ik zo knap."

Stoppen? 

Over eigen keuze gesproken: ook dat kickboksen is haar eigen keuze. 'Echt, helemaal', benadrukt Younes. Hij en zijn vrouw zijn niet van die ouders die hun dochter pushen. Ja, ze zijn trots, en ja, alle filmpjes van trainingen en wedstrijden en foto's van Amira's trofeeën worden op haar Instagram en op (Marokkaanse) platforms gepost. "Maar zegt ze morgen 'ik stop ermee', dan is dat wel een beetje zonde, maar verder helemaal prima", zegt Younes.

"Dat weet ze ook. Sterker nog: we moeten haar soms afremmen. Dan smeekt ze ons of ze weer mag vechten, maar na een paar wedstrijden lassen we altijd een pauze in. Soms zien mensen ons als van die gekke push-ouders, maar dat zijn we niet." Amira schudt haar hoofd. Als het aan haar ligt, vecht ze tien keer per week. "Ik kan er nooit mee stoppen." 

Marokkaanse cultuur

Alle familieleden in Marokko zijn trouwens 'alleen maar heel trots' als ze weer een filmpje van Amira zien. "Vroeger was het misschien gek dat een Marokkaanse vrouw, of een meisje, een vechtsport deed, maar dat is nu allang niet meer zo. We krijgen eigenlijk nooit commentaar."

Dan klapt de trainer in zijn handen. Ze gaan weer beginnen. Amira stelt zich op voor een groep kinderen – tussen de 4 en de 8, 9 jaar oud. Het verlegen meisje is verdwenen. "Oké!" roept ze. Haar stem galmt door het bedompte, zweterige sportzaaltje. "Benen in de spreidstand, armen omhoog en links, rechts, links."

De kinderen doen Amira na, de warming-up is begonnen. De hele training zal ze de kinderen leren hoe het moet. En daarna mag Amira zelf nog even los, met haar coach. Sssh-ssh. Sssh-ssh.

Amira en haar teamgenootjes. Amira en haar teamgenootjes.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore