Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: kind in eigen bed

Beeld © GettyImages

Mira (33) begint een beetje haar geduld te verliezen. Elke avond wil haar zoon Thijmen (5) in haar bed in slaap vallen. Hoe krijgt ze haar eigen bed terug?

Aanvankelijk vond ze het helemaal niet zo erg, vertelt Mira: "Toen hij vorig jaar net op de basisschool was begonnen, viel hij tijdens het voorlezen - wat ik altijd in het grote bed doe - zomaar in slaap. Dat vond ik zo aandoenlijk, dat ik hem even heb laten liggen. Ik vond het wel fijn, dat momentje samen. Maar daarna is het uit de hand gelopen. Nu is het zo dat Thijmen elke avond bij ons in slaap moet vallen, met mij of mijn man ernaast. Hij zegt steeds dat hij zijn eigen bed niet meer fijn vindt en huilt heel hard. Als we zelf naar bed gaan leggen we hem in zijn eigen bed, maar later in de nacht kruipt hij altijd weer terug bij ons. Hoe lossen we dit op?"

‘Je kind voelt zich fijn bij dit ritueel’

Beginnen met een langzame afbouw is aan te raden, aldus kinderpsychologe Anoek Drieman van praktijk Kind & Ouder. Het kind bepaalt het tempo, zegt zij: "Geef je kind een knuffel en ga de kamer uit. Je kind mag dan wel in jouw bed in slaap vallen, maar je hoeft er dan zelf niet naast te liggen. Of leg je kind wel in zijn eigen kamer, maar ga op een stoel even naast het bed zitten." Ook is het belangrijk om je kind gerust te stellen, zegt Drieman: "Je kind voelt zich fijn bij dit ritueel en is misschien bang dat het van hem afgenomen wordt. Zeg dat jouw kind op speciale dagen - de verjaardag of als papa niet thuis slaapt - wel bij jou in bed mag. Zo wordt het een leuk uitje."

‘Het vergt vaak engelengeduld’

Een andere tip is het welbekende beloningssysteem: "Dan mag je kind stickers plakken elke keer als hij in z’n eigen bed slaapt. En dan bij bijvoorbeeld vijf stickers is er een niet-materiële beloning, zoals dat hij mag kiezen wat jullie die avond eten of welke film jullie kijken", aldus psychologe Drieman. Ze benadrukt dat je niet meteen succes moet verwachten: "Het is iets nieuws dat geoefend moet worden, logisch dus als het niet meteen goed gaat. Zulke gewoonten moeten met liefde, aandacht en tijd afgebouwd worden. En dat vergt nu eenmaal vaak engelengeduld."