Ga naar de inhoud
Liefde & relaties

De 5 spelregels van... de onenightstand

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Vorige week kon je lezen hoe het zit met op kraamvisite gaan. Deze week lees je wat daar in het ergste geval aan vooraf ging: de 5 spelregels van… de onenightstand.

De situatie

Je Tinderde wat raak, swipete een paar keer naar rechts (ja graag!), veel vaker naar links (nee!) en ineens vind je jezelf hooggehakt en nagels gelakt in een kroeg in de stad. Of, voor de mannelijke lezers onder ons, zit je met strak gestreken overhemd tegenover je date. De wijn gutst en de sfeer is broeierig. Let’s get it oooooooooonnnn! Maar wat is eigenlijk de mores als het gaat om seks voor één nacht?

De spelregels

1. Houd de illusie in stand

Huh? "Ja," legt datingcoach Tim Veninga van mannengeheim.nl uit, "het is een ongeschreven regel dat beide partijen doen alsof het echt heus niet alleen om seks draait. Na een avondje in de kroeg kun je nog wel inschatten of het om een onenightstand gaat of niet, maar via Tinder of online daten is dat een grijzer gebied. De vuistregel is: als je niet weet wat voor date het is, dan is het een onenightstand. En dat is eigenlijk in 99,9 procent van de gevallen wel zo. Toch zeggen we dat nooit zo expliciet als Samantha uit Sex in the City dat doet. We doen toch liever net alsof het niet zo is."

De
Lees ook
De 5 spelregels van... de kraamvisite

2. Douche je hier of douche thuis?

Verwachtingsmanagement is een hele belangrijke, volgens Tim. Liefst nog voordat je iemand daadwerkelijk mee naar huis neemt. "Het hele spel van die illusie is dat je iemand mee naar huis vraagt om nog een film te kijken, of een laatste wijntje te drinken, terwijl je allebei beter weet. Maar zorg dus ook dat je een goede smoes hebt als je niet wil dat iemand blijft slapen. Zeg dat je de volgende dag vroeg op moet, of dat je visite verwacht bijvoorbeeld. Of ga zelf mee naar iemands huis, dan kun je vertrekken wanneer je wil. Ben je in alle hartstocht toch niet duidelijk geweest? Dan kun je altijd nog vragen ‘douche je hier of douche thuis?’ om aan te geven dat jij toch echt in je eentje in bed ligt vanavond."

3. Ontbijten buiten de deur

Het hangt een beetje af van de gastvrijheid die je in je hebt, maar in principe is een onenightstand exclusief ontbijt. "Blijf niet langer hangen dan nodig is," vindt Tim. "Het wordt hoe langer hoe ongemakkelijke als er verder geen romantische intenties zijn."

'Van drammerige berichtjes als 'ik hoor niks meer van je' wordt niemand leuker'

4.  Denk nog éven met je hoofd

Hoe de spanning en sensatie ook giert, denk nog éven met je hoofd voordat je het avontuur induikt. SOA’s en verrassingsbaby’s zijn immers zo gemaakt. En veiligheid is sowieso wel een puntje. "Naast alle biologielessen die je ongetwijfeld kent, is het als vrouw echt slim dat er iemand is die weet waar je bent. Want je weet maar nooit. Echt. Daarnaast is het voor je eigen hartje ook wel goed om nog even kritisch naar de intenties te kijken. Ben je iemand die snel gevoelens ontwikkelt na een vrijpartij? Dan maak je het jezelf vrij moeilijk met een onenightstand. Jammer genoeg is het vaak voor maar een van de twee partijen duidelijk dat het een onenightstand is. Pas als iemand je echt het hof maakt, zijn de intenties anders. Twijfel je? Doe het dan gewoon niet. Geen enkele man die je echt leuk vindt, zal van mening veranderen omdat je niet meteen de lakens deelt."

5. Niet zo geestig

De date is voorbij, de buit is binnen. En dan? "Je wisselt contactgegevens uit, voor zover je die nog niet had. Zelfs als je helemaal niet van plan bent om nog een keer af te spreken. Ghosten, oftewel nooit meer iets laten horen, is echt niet oké. Zelfs niet na een onenightstand. App de volgende dag dat het een mooi avontuur was en dat je de ander alle goeds wenst. Zoiets. Dit kun je ook appen als jij degene bent die geghost wordt. Van drammerige berichtjes als 'ik hoor niks meer van je' wordt niemand leuker. Hou het lekker bij jezelf!"