Gezin

De opvoedkwestie: alleen naar school

21 februari 2019 13:55 Aangepast: 22 februari 2019 08:37
Beeld © iStock

De negenjarige zoon van Angelique (35) zeurt er al weken over: hij wil alleen naar school fietsen. Angelique vindt dit eigenlijk doodeng. Moet ze het toestaan?

Ze zit er al weken mee in haar maag, sinds haar zoon Finn zijn wens aan haar voorlegde. Angelique: "Hij wil dolgraag alleen naar school fietsen, want ‘hij is toch geen baby meer’. Maar ik gruwel van het idee alleen al. Ik krijg visioenen van hoe hij geschept wordt door een onoplettende automobilist of opgeschoten puber op een scooter. Het is een stukje van ongeveer tien minuten met één drukke weg die hij moet oversteken. Stel ik me aan en moet ik hem gewoon laten gaan, of moet ik voet bij stuk houden en gewoon blijven meefietsen?"

‘Ouders willen hun kinderen nogal eens onderschatten’

Hoe angstig je moedergevoelens ook zijn, in dit geval kun je je kind gewoon laten gaan, adviseert Hanneke Poot-Van der Windt, kinderfysiotherapeute en psychomotorisch remedial teacher bij Sirene voor Kinderen: "Het hangt van de route af, maar vanaf ongeveer 8 jaar zouden kinderen zelfstandig naar school moeten kunnen fietsen. Mijn ervaring is namelijk dat zodra kinderen roepen dat ze iets zelf willen doen, ze hier ook echt aan toe zijn. Ze voelen hun grenzen zelf heel goed aan, ouders willen dat nogal eens onderschatten." 

Sowieso spelen ouders een grote rol in het zelfstandig worden van kinderen. Hoofdschuddend kijkt therapeute Poot naar alle ouders die tegenwoordig hun kroost met de auto naar school brengen: "Nergens voor nodig, vaak wonen ze gewoon op fietsafstand van de school. Al die auto’s op de stoep zorgen voor gevaarlijke, chaotische situaties rond school. En deze ouders belemmeren hiermee hun kind om zelfredzaamheid en zelfstandigheid te ontwikkelen."

‘Een kind kan alles, als je het maar goed begeleidt’

Oefenen, oefenen, oefenen, daar draait het allemaal om volgens Poot. "Dat oefenen wordt vaak vergeten. Maar dan roept een kind ineens dat hij iets zelf wil gaan doen, en dan is de overgang voor de ouders plots heel groot. Een kind kan alles, als je het maar goed begeleidt. In stapjes kun je ze alles leren, en dat geeft weer zelfvertrouwen." Het alleen naar school fietsen pak je dus ook op die manier aan. Poot raadt aan om een week achter je kind aan te fietsen: "Hou dan zo’n vijftig meter afstand. Kijk hoe je kind het doet: let hij goed op? Overziet hij de verschillende verkeerssituaties? Hierdoor vorm je je een beeld van hoe jouw kind zich in het verkeer gedraagt. Als dat allemaal naar wens is, kun je je kind écht alleen laten gaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore