Liefde & relaties

Een vleugje (extra) romantiek

12 februari 2019 08:54 Aangepast: 15 februari 2019 11:26
Beeld © iStock

Je hebt je werk, het huishouden, de kinderen, een gezellige vriendengroep en oh ja, je wil ook nog even sporten. Logisch dus dat je romantische leven af en toe een beetje naar de achtergrond verdwijnt. Maar dat verdient toch echt meer aandacht - en niet alleen op Valentijnsdag.

Een lief gebaar, een diepgaand gesprek, een heerlijk potje vozen: romantiek hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Tijd voor elkaar maken, aandacht geven, samen leuke dingen doen. Maar ja, tijd en aandacht zijn schaarse goederen tegenwoordig en veel stellen vinden het toch best lastig hun liefde actief te onderhouden. Je kunt natuurlijk afwachten tot de ander nou ein-de-lijk eens een beetje romantisch gaat doen, maar met deze tips van Dokterdokter neem je zelf het heft in handen. En dat stelt je partner vast op prijs!

Blijf met elkaar praten

Goede communicatie is in iedere relatie van essentieel belang. En dan niet alleen appen over de boodschappen of 's avonds samen met de kinderen de dag doornemen, nee: een echt gesprek. Dat hoeft niet voortdurend natuurlijk, maar het zorgt wel dat je begrip voor elkaar houdt en misverstanden en ruzies kan voorkomen. Wat voel en denk je? Waar heb je behoefte aan? Heeft je partner je - per ongeluk - gekwetst? Deel het met degene van wie je houdt en houd daarbij dit in de gaten: 

  • Een gesprek draait ook om luisteren: geef je geliefde de kans om zich uit te spreken.
  • Begin niet met allerlei beschuldigingen van wat je partner in jouw ogen fout doet, maar benoem hoe je je voelt en waar je behoeft aan hebt.
  • Accepteer dat je partner anders in elkaar zit en dus misschien ook op een andere manier communiceert.
  • Wees niet bang elkaar aan te raken, een boodschap kan ook heel goed aankomen als je elkaars hand vasthoudt.
  • Flap er niet zomaar iets uit, maar luister naar wat de ander zegt en reflecteer daarop voordat je reageert. 
  • Het gaat er niet om wie er gelijk heeft, je hoeft het ook niet met elkaar eens te worden. Als jullie maar van elkaar proberen te begrijpen waar de ander vandaan komt. Je staat niet tegenover elkaar, maar samen tegenover het probleem. 

Neem de tijd

Romantiek wordt vaak geassocieerd met spontaniteit. Maar laten we wel wezen: als je nog drie wassen hebt liggen, de hele zondag opgaat aan de verjaardag van nicht Anja en je baas ook nog belt dat dat ene project wat naar voren is geschoven, is daar nou net weinig ruimte voor. Blijf dus niet wachten tot het spontaan gebeurt, maar pak je agenda's erbij en plan samen wat quality time in.

Het is de bedoeling dat jullie je in die tijd echt op elkaar focussen. Samen een film kijken terwijl de een Instagram met een half oog in de gaten houdt en de ander er ook nog een WhatsAppgesprek op na houdt, telt niet. Ga een nachtje weg, volg samen een leuke cursus, ga lekker uit eten, of plan een romantische avond thuis. Zolang er maar geen afleiding is, want de verleiding om dan toch tussendoor even dat wasje te draaien, kan groot zijn. Het gaat er maar om dat je alle aandacht geeft én alle aandacht krijgt.

Klein gebaar, groots effect

Je hoeft heus niet enorm uit te pakken om je geliefde zich mooi en bijzonder te laten voelen. Een lief klein berichtje, een briefje in een broekzak of werktas, een cadeautje zomaar tussendoor. Een mooie mail waarin je weer eens ouderwetse de liefde verklaart, kan ook veel effect hebben. En de klassieker natuurlijk: met een ontbijtje op bed, scoor je sowieso punten.

Ook complimentjes blijven belangrijk. Zit zijn haar zo leuk of ben je trots omdat zij zo gedisciplineerd naar de sportschool gaat? Vertel dat dan! Als het goed gaat tussen jullie, kan je ervan uitgaan dat je geliefde wel weet dat je van hem of haar houdt. Maar geef toe: het is toch heerlijk het af en toe te hóren? En je gezien te voelen? Doe dat gevoel dan ook de ander cadeau.

Maak je mooi

Draag jij ook zo graag je thuispak? Staat je vast enig hoor, maar je kan je geliefde ook eens verrassen door je flink op te doffen. Laat merken dat je hem of haar wil verleiden! Trek een sexy outfit aan en laat een kant van jezelf zien die je misschien niet altijd genoeg ruimte geeft. Dat doorbreekt de dagelijkse routine, brengt wat spanning in je relatie en het is ook nog eens goed voor je zelfvertrouwen. En lees dan gelijk even deze tips om seks (weer) leuk te maken.

Even zonder kinderen

Heb je kinderen? Dan is het makkelijk om elkaar een beetje te verliezen in alle dagelijkse drukte, maar tegelijkertijd éxtra belangrijk om je relatie goed te houden. Je bent tenslotte niet alleen maar papa en mama, maar ook elkaars geliefden en je eigen persoon. Verwen elkaar en jezelf dus af en toe met wat aandacht voor elkaar. Maak daar regelmatig ruimte voor in de gemeenschappelijke agenda, zodat het onderdeel wordt van de routine. Breng de kids bijvoorbeeld iedere dag rond acht uur naar bed, zodat je in ieder geval nog een uurtje echt samen hebt. Zijn je kinderen al ouder en gaan ze later naar bed? Regel dan af en toe een oppas of stuur ze uit logeren, zodat jullie een avond of zelfs een weekendje met z'n tweeën weg kunnen. Je kids zullen blij zijn met ouders die nog zo verliefd op elkaar zijn!

Voor dit artikel werkten we samen met dokterdokter.nl: informatie, tips en advies om gezond te leven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore