Ga naar de inhoud
Liefde & relaties

De laatste keer: ‘Ik werd door schuld verscheurd, maar spijt heb ik niet’

Beeld © GettyImages

Waar de eerste keer seks vol belofte zit, is de laatste keer seks juist een moment van afscheid. De afsluiting van iets wat ooit heel mooi was. Wat leidde tot dat einde? In deze rubriek vertellen mensen anoniem over dat laatste intieme moment en wat daaraan voorafging. Dit keer het verhaal van Suus (39). Ze had een affaire - en haar huwelijk werd daar beter van.

“Mijn man Erik en ik waren een weekendje weg toen we Stef en zijn vrouw ontmoeten. Het klikte direct: ik stond de hele avond met Stef te praten, Erik en Stef’s vrouw Annika konden het ook prima vinden. Het was zo leuk, dat we nummers uitwisselden en besloten de volgende avond weer met z’n vieren af te spreken. En weer hadden we een ontzettend leuke avond met ze. Ik weet nog dat we daarna voor de kroeg afscheid namen en dat ik dacht: ‘Daar ben ik mooi mee weggekomen, maar goed dat het hierbij blijft.’

Want de aantrekkingskracht tussen mij en Stef was onmiskenbaar. Dat hij en zijn vrouw swingers waren, vertelde hij direct. Erik en ik – we waren toen zo’n 9 jaar getrouwd – komen uit een omgeving waar monogamie de absolute norm is. Hun verhaal maakte op ons allebei indruk, maar op een verschillende manier. Ik stond er gelijk positief tegenover, maar Erik moest er niets van weten. ‘Ik zou zelf nog wel met een andere vrouw willen vrijen,’ zei hij, ‘maar ik moet er echt niet aan denken dat jij het met een ander zou doen.’

'Ik hield mezelf voor dat ik het gewoon uit mijn systeem moest krijgen, dat hij bij die ene keer zou blijven'

En dus zette ik de gedachte direct uit mijn hoofd. We hebben een heel fijn huwelijk, Erik en ik. We hebben geen kinderen en dus een heel vrij leven, waarin we ook regelmatig iets zonder elkaar ondernemen. Dat is gebaseerd op vertrouwen natuurlijk. Het leek me spannend, dat swingen, maar dat hij het niet wilde, accepteerde ik direct.

Maar ja, toen kreeg ik een sms’je van Stef. ‘Ik ben in een hotel met een andere vrouw. Ook ooit met jou…?’ Ik las het en de knop ging om. Ik wist: dit wil ik. Twee weken na die eerste ontmoeting in de kroeg zagen we elkaar weer. Toen was ik het ineens, die andere vrouw in een anoniem hotel in bed met Stef.

Ik hield mezelf voor dat ik het gewoon uit mijn systeem moest krijgen, dat het bij die ene keer zou blijven. Dat maakte ik ook duidelijk aan Stef en die reageerde vol begrip. Maar een maand later sms’te hij me weer. En dat bleven we een half jaar lang doen, zonder af te spreken. Daarna kwam het er toch weer een keer van en vanaf dat moment zagen we elkaar zo eens in de twee, drie maanden voor een nachtje weg.

'Ik ging alleen maar meer van mijn man houden. En ons seksleven leed er ook niet onder'

Dat was altijd geweldig. Stef en ik zijn heel verschillend. Hij komt uit een totaal andere wereld, is een stuk harder dan ik. Door mij werd hij liever. En ik werd door hem juist avontuurlijker, ook in bed. We leerden van elkaar.

Thuis vertelde ik dan dat ik naar de sauna ging met een studievriendin, die Erik ook niet echt kende. Ik weet bijna zeker dat hij nooit een vermoeden heeft gehad wat ik echt ging doen. Als ik stralend thuiskwam, vroeg hij of het leuk was geweest en kon ik naar waarheid vertellen dat ik het heerlijk had gehad.

En mijn affaire met Stef heeft nooit een bedreiging gevormd voor mijn huwelijk. Sterker: ik ontdekte juist dat ik een groot hart heb en ging alleen nog maar meer van mijn man houden. Ik waardeerde hem meer en ons seksleven leed er ook bepaald niet onder. Wel voelde ik me vreselijk schuldig. Het knaagde aan me dat ik mijn geliefde zo bedroog. Maar tegelijkertijd vond ik mijn nachten met Stef zo bijzonder, die wilde ik ook niet kwijt.

'Erik keek me aan en zei: 'Gelukkig weet ik dat jij zoiets nooit zou doen'. Mijn hart brak'

Jaloers op de vrouw en de andere vriendinnen van Stef ben ik nooit geweest. Gek genoeg was Annicka wel af en toe jaloers op mij. Dan belde ze terwijl ze wist dat wij samen waren en verzon een smoes waardoor Stef snel naar huis moest komen. Ze zijn uiteindelijk zelfs uit elkaar gegaan, terwijl zij het was die ooit over een open relatie was begonnen. Maar het lukte haar niet de balans tussen genegenheid en vrijheid te vinden, die Stef bij mij wel vond.

Toch kon het zo niet doorgaan. Het keerpunt kwam toen vrienden van mij en Erik gingen scheiden. Een leuk stel, vier kinderen, we zagen elkaar heel vaak. De schok was enorm toen bleek dat zij was vreemdgegaan en dat ze daarom uit elkaar gingen. Erik was boos over wat ze gedaan had, keek mij aan en zei: ‘Gelukkig weet ik dat jij zoiets nooit zou doen.’

Mijn hart brak, ik was totaal verscheurd. Ik stuurde Stef een bericht met wat er gebeurd was, hoe ik me voelde. De afspraak die we hadden staan, zegde ik af, onze verhouding zette ik op een laag pitje. Maar ondanks alles smeulde het nog steeds. Vier maanden later zagen we elkaar weer in een hotel en weer was het onwerkelijk fijn en lekker. Hij kon me de wereld laten vergeten.

'De affaire van onze vriendin hield me een spiegel voor: ik was geen haar beter'

En toen, in de auto terug, kwam het keiharde besef: ik wil niet zo oneerlijk zijn. De affaire van onze vriendin hield me een spiegel voor. Ik nam haar óók kwalijk wat ze gedaan had, maar ik was zelf natuurlijk geen haar beter. Ook al kan ik oprecht zeggen dat mijn tijd met Stef mijn huwelijk goed hebben gedaan, ik wist dat ik hem achter me moest later. Ik heb de hele terugweg keihard gehuild.

Ik heb Stef laten weten dat dit de laatste keer was geweest en daar hebben we ons allebei aan gehouden. Het is nu anderhalf jaar later en we hebben geen contact meer gehad. Ik ben dankbaar voor mijn lieve, respectvolle man, die me vrij laat en met wie ik al zoveel jaar samen ben. Hij is mijn absolute nummer 1.

Maar ik ben ook dankbaar voor mijn tijd met Stef, een mooie fase in mijn leven. Ik ben erdoor veranderd. Hij heeft me een ander blik op mijn leven gegeven. Van huis uit ben ik van het ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Maar nu trek ik me veel minder aan van wat anderen van mij zeggen. Ik durf los te laten, neem meer risico. Ik heb zelfs een carrièreswitch gemaakt. Erik ziet dat ik verander en vindt dat positief. Hij is trots op me, ook al zal hij nooit weten wat al die verandering teweeg heeft gebracht.

 

Alle namen zijn op verzoek van de geïnterviewde gefingeerd. Ook anoniem je verhaal doen? Mail naar weekendmagazine@rtl.nl.