Gezin

De opvoedkwestie: heeft mijn kind een dwangneurose?

01 februari 2019 08:23 Aangepast: 01 februari 2019 13:20
Beeld © GettyImages

Mirthe (36) maakt zich zorgen om haar driejarige zoontje, dat soms wat dwangmatig gedrag vertoont. Is dit ernstig en hoe gaat ze ermee om?

Elke avond nadat Mirthe haar zoontje op bed heeft gelegd en zelf de trap afloopt, gebeurt het: "Dan begint Teun te roepen: ‘Pas op voor de bijen en de muizen!’ Ik kan de klok erop gelijk zetten. En ik heb geen idee hoe hij hierbij komt – we hebben in huis geen last van bijen of muizen. Hij blijft het tig keer roepen, hoe vaak ik ook antwoord dat ik heus zal oppassen en dat alles goed is. Iedere avond opnieuw, het lijkt haast dwangmatig. Net zoals het ontelbaar vaak roepen van ‘Hier hebben we gegeten!’ als we een restaurantje waar we ooit geweest zijn met de auto passeren. Eén keer vergat Teun dat te roepen omdat-ie was afgeleid, en daarna was hij ontroostbaar. Ik maak me een beetje zorgen. Heeft hij een dwangneurose?"

Veel kinderen zijn conservatief: 'Ze doen graag iets volgens een vast patroon’

Volgens ontwikkelingspsycholoog Steven Pont loopt het allemaal niet zo’n vaart en zijn zulke ‘zware’ termen nog niet aan de orde: "Kinderen van drie jaar oud worden door impulsen gedreven. Dat is hun primaire systeem. Het secundaire systeem, dat bepaalt of we handelen naar die impulsen, is nog niet goed ontwikkeld. Peuters voelen heel veel en moeten nog leren om die impulsen te onderdrukken. Het steeds roepen van hetzelfde zinnetje is vergelijkbaar met de neiging om iemand te bijten of te slaan – iets wat sommige kinderen vaker doen." Wat volgens Pont ook meespeelt in het ontstaan van zo’n ‘ritueel’, is dat veel kinderen erg conservatief zijn: "Ze doen de dingen graag volgens een vast patroon en het valt ze meteen op als iemand daar van afwijkt. Als je eerst een boekje voorleest en daarna pas een liedje zingt terwijl je dat normaal gesproken andersom doet, krijg je het geheid te horen."

‘Van peuters kun je geen redelijkheid verwachten’

Al met al is er weinig reden tot zorgen, denkt de psycholoog. En hoe Mirthe het beste met het gedrag van zoontje om kan gaan? Door er vooral niet te zwaar aan te tillen, adviseert Pont: "Maak er geen groot probleem van en ga vooral niet roepen dat je kind ermee moet stoppen of ‘normaal’ moet doen. Gooi er een beetje humor in, bijvoorbeeld dat je de muizenvallen hebt klaargezet. Nog een laatste geruststelling: heel veel peuters vertonen mal gedrag. Je kunt van kinderen in die leeftijd eigenlijk geen redelijkheid verwachten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore