In Californië woeden de dodelijkste natuurbranden die de Amerikaanse staat ooit heeft gezien. Het dodental staat op 63 en dan zijn er nog talloze vermisten. Duizenden huizen zijn verwoest in de vuurzee, waaronder die van bekende namen als Miley Cyrus, Neil Young en Gerard Butler. Mirte (46) zag jaren geleden ook haar thuis in vlammen opgaan en kon ternauwernood ontsnappen.
Mirte was 12 jaar toen ze op een avond een vriendinnetje van school te logeren had. Ze woonde op dat moment bij een pleeggezin in Landgraaf, omdat haar eigen ouders al haar hele jeugd niet in staat waren om voor haar te zorgen. Op de bewuste avond, eind december 1984, was de rest van het gezin weg. Plots viel de elektriciteit in het huis uit. Mirte en haar vriendinnetje schrokken. Even later gevolgd door geknetter van boven. “Het duurde even voordat we ons realiseerden dat het brand was wat we hoorden.” Toen sloeg de paniek toe. “We probeerden naar buiten te komen, maar alle deuren zaten op slot. De sleutels waren nergens te vinden.”
Ze leken als ratten in de val te zitten terwijl het vuur zich razendsnel verspreidde. Tot Mirte een stoel greep en daarmee een keukenraam insloeg. Daardoor wisten ze naar buiten te klimmen. “In eerste instantie zijn we heel hard weggerend. Naar buren, die niet thuis waren, en kennissen, die de brandweer belden.” Eenmaal terug op de stoep voor het huis zagen ze metershoge vlammen uit het dak komen. “Als je dat ziet kan je eigenlijk niet bevatten wat er precies aan de hand is.”
Alle aandenkens weg
Ze keek toe hoe het huis dat op dat moment zo’n twee jaar haar thuis was geweest, door de vlammen werd verzwolgen. “De brand was op zolder begonnen, direct boven mijn slaapkamer. Van mijn kamer was niets meer over. Als je van internaat naar pleeggezin naar internaat gaat, heb je niet veel. De weinige bezittingen die ik had, waren me dierbaar. Een fotoboek, speelgoed, mijn spaarpot, herinneringen aan mijn biologische ouders: alles was weg. Geen aandenken, niets meer. Het voelde alsof een stuk van mijn identiteit in vlammen was opgegaan. Contact met mijn ouders had ik niet, dus het was ook niet meer mogelijk om bepaalde aandenkens te vervangen. Het enige wat ik nog had, waren de kleren die ik aanhad. En een knuffelbeer, die wonder boven wonder bewaard was gebleven in de vuurzee. Die heb ik nu nog op mijn nachtkastje staan.”
Na de brand trokken Mirte en haar pleegouders in bij familie, in afwachting van een nieuwe woning. De verzekering vergoedde de inboedel van het gezin en met een urgentieverklaring vonden ze snel een ander huis, maar haar dierbare spullen was Mirte voor altijd kwijt.
Benauwd en onrustig
Meer dan dertig jaar later krijgt Mirte nog therapie voor wat er toen gebeurd is. “Het gebeurde rond de kerstdagen. Elk jaar rond deze tijd komt het toch weer terug.” Haar dochters van 16 en 19 jaar mogen geen kaarsjes op hun kamer branden. “Ik ben er gewoon bang voor. Ik moet er niet aan denken dat zoiets nog een keer gebeurt. Het is altijd bij me.”
Is ze op een openbare plek, dan checkt ze altijd gelijk waar de nooduitgangen zijn. “Als ik naar een concert ga, moet ik vlak bij de deur zitten. Het is voor mij echt ondenkbaar om tussen de menigte te gaan staan en niet weg te kunnen. Thuis moeten de deuren ook altijd vrij zijn, als de doorgang wordt geblokkeerd door bijvoorbeeld een doos krijg ik het benauwd.” Als ze nu brand ruikt, is ze gelijk alert. “Die geur vergeet ik nooit meer. Benauwend, ruikt het. Zodra ik nu brand ruik – al is het maar van een barbecue – moet ik weten waar het vandaan komt. Pas als ik de zekerheid heb dat het geen gevaar is, heb ik rust.”
Wat te doen bij en tegen brand
Brand komt vaker voor dan je misschien denkt. Jaarlijks loopt 1 op de 67 huizen in Nederland brandschade op. Met een goede opstal- (voor de woning zelf) en inboedelverzekering (voor alle spullen die zich in het huis bevinden) krijg je in elk geval de schade vergoed als je zoiets overkomt. Beter is het natuurlijk om die schade te voorkomen of op z’n minst zoveel mogelijk te beperken.
Tips om brand(schade) te voorkomen:
- Hang rookmelders op en doe dat op de juiste plaats, op elke verdieping, in de buurt van de slaapkamers en in de gang.
- Sluit binnendeuren ’s nachts. Gesloten deuren zorgen ervoor dat giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – nog enige tijd buiten de leefruimte blijft. Dit levert extra tijd op om het huis uit te vluchten.
- Leg geen pannenlappen, boodschappen en dergelijke op het fornuis. Vlam in de pan? Blus dit nooit met water, maar doof het vuur met een passende deksel. Zet de warmtebron en de afzuigkap uit.
- Laat de schoorsteen minimaal eens per jaar vegen. Gebruik schoon en droog loofhout dat minimaal 1,5 jaar is gedroogd. Toch brand in de schoorsteen? Gebruik ook hier geen water, maar sluit de klep en gebruik zand om het vuur te doven.
- Wasmachines en vooral wasdrogers zijn beruchte apparaten bij de brandweer. Reinig na elke droogbeurt de filters en haal eens per jaar grote apparaten van hun plaats om de ruimte stofvrij te maken. Sluit apparaten rechtstreeks aan op een stopcontact, zonder verlengsnoer. Staat een elektrisch apparaat toch in brand, trek dan zo snel mogelijk de stekker eruit.
- Een beginnende brand kun je zelf blussen met bijvoorbeeld een brandblusser. Als de brand groter wordt dan een voetbal, vlucht dan.
Bron: Brandweer.nl